U maju i junu 2021/2022. rekordan broj Erasmus + mobilnosti na Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U sklopu Erasmus+ programa mobilnosti u periodu od 16-20.05.2022. godine na Pomorskojm fakultetu Kotor borave kolege sa pomorskih akademija iz Litvanije (Lithuanian Maritime Academy, Klaipeda), Letonije (Lijepaja Marine College) i Srbije (Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku). Naša koleginica iz Srbije je Prof. dr Alenka Milovanović, iz Litvanije Doc.dr. Genutė Kalvaitienė, a iz Letonije kolege Maira Grosa, Ervita Pilverta i Aleksejs Panfilovs.

 Kolege su dočekane od strane menadžmenta Fakulteta, dekana Prof. dr Špira Ivoševića, prodekanice za nastavu Prof. dr Milene Dževerdanović Pejović, prodekanice za inovacije i razvoj Prof. dr Tatijane Dlabač, kao i koordinatorke za međunarodnu saradnju Doc. dr Senke Šekularac Ivošević. Prema agendama aktivnosti kolege su u skladu sa tipom mobilnosti obavile sve planirane aktivnosti, ali su i otvorene opcije za nove od kojih se posebno izdvajaju sljedeće: mogućnosti intenzivnije saradnje po osnovu Erasmus + i drugih programa mobilnosti, ostvarivanje predavanja po pozivu za predavače sa partnerskih institucija, optimizacija institucionalne organizacije fakulteta, načini razvoja pomorske karijere u Crnoj Gori i zemljama Evropske Unije, intenzivnije učešće na naučnim konferencijama koje se organizuju od strane Pomorskog fakulteta Kotor i partnerskih institucija, te su se komparirala pravila za unapređenje karijere i izbor u akademska zvanja.

U okviru ove razmjene posebno su razmotrene mogućnosti proširenja saradnje između naših fakulteta kroz uključivanje programa studentske prakse. Naše kolege su ovom prilikom posjetile Tivat, Budvu, Cetinje i Lovćen, te uživali u Starom gradu Kotoru i njegovoj kulturno-istorijskoj baštini.

 Ova mobilnost je još jedan primjer dobre višegodišnje saradnje partnerskih institucija i tradicija koja se kvalitetno nastavlja i u budućnosti. U najavi je realizacija preostalih mobilnosti shodno ugovorima do kraja juna, budući da nisu realizovane zbog situacije sa pandemijom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.