Realizovana dolazna mobilnost nastavnog osoblja sa partnerskog univerziteta iz Grčke – University of Aegean




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Erasmus+ programa mobilnosti, u periodu od 03-07.10.2022. godine na Pomorskom fakultetu Kotor u svojstvu predavača boravi dr Victoria Athanassopoulou, docent sa University of Aegean –  Department of Shipping, Trade and Transport (Chios, Grčka). Dr Athanassopoulou se bavi naucno-istrazivackim radom u podrucju pomorskog prava. Obalast njenog interesovanja je Pomorsko privatno pravo sa posebnim akcentom na chartering, Hull insurance, P&I osiguranje, radno pravo pomoraca i pravo zastite morske sredine.  

Profesorica Athanassopoulou je dočekana od strane menadžmenta Pomorskog fakulteta Kotor, dekana Prof. dr Špira Ivoševića i koordinatorke za međunarodnu saradnju Doc. dr Senke Šekularac-Ivošević.

Profesorica Athanassopoulou sastala se sa Prof.dr Jelenom Nikčević, redovnim profesorom iz oblasti pomorskog prava na Pomorskom fakultetu Kotor. Tom prilikom su, na obostranu korist, razmijenile znanja o crnogorskom i grčkom pomorskom zakonodavstvu, kao i o drugim brojnim pitanjima koja ce biti u fokusu njihovog zajednickog komparativnog istrazivanja. Posebno su ocijenjile da bi buduća, zajednička saradnja bila dragocjena, jer bi omogućila prenos pozitivne prakse, iskustva I znanja iz Grcke, sto bi svakako doprinijelo unapredjenju pomorskog pravnog okvira Crne Gore.

U toku boravka na Pomorskom fakultetu profesorica Athanassopoulou je studentima prve i druge godine osnovnih studija Menadžmenta u pomorstvu i logistike održala predavanja o grčkom pomorskom pravu, ukazujuci posebno na poslednje izmjene the Code of Private Maritime Law. Pored toga, prezentovala je osnovne informacije o Egejskom univerzitetu i predstavila zanimljivosti i atraktivnosti ostrva Chios.  

Prof. dr Tatijana Dlabač, prodekan za razvoj i inovacije je upoznala profesoricu Athanassopoulou sa infrastrukturom Fakulteta i budućim planovima razvoja. Mr Radmila Gagić je ovom prilikom predstavila Centar za inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor i brojne projekte od značaja za ovu instituciju.

Atraktivnost posjete profesorice Athanassopoulou, ukazuje i činjenica, da je profesorica upoznala i naše administrativno osoblje, tj. predstavnike Računarskog centra i Sistema kvaliteta, Mr Veru Kapetanović, predstavnike službe računovodstva i finansija, Katarinu Šaranović, kao i studentske službe, Jasnu Tarle, a u cilju nastavka dobre prakse mobilnosti.

Zaključeno je da su uspješno obavljene sve planirane aktivnosti u okviru programa mobilnosti, te da će se saradnja sa Egejskim univerzitetom iz Grčke nastaviti uz povećanje broja mobilnosti u budućem periodu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.