Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor učesnici Erasmus+ sedmice za obuku osoblja na Pomorskoj akademiji u Litvaniji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Erasmus + programa mobilnosti osoblja, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor dr Sead Cvrk, mr Draško Kovač, mr Vera Kapetanović, mr Dragana Milošević i Katarina Šaranović boravili su u periodu od 25.06. do 01.07.2023. godine na partnerskoj akademiji - Lithuanian Maritime Academy (LMA) u Klaipedi (Litvanija). U okviru ovog perioda mobilnosti Akademija je organizovala Erasmus+ sedmicu za obuku osoblja za skoro 20 učesnika iz 6 zemalja - Letonije, Rumunije, Crne Gore, Holandije, Francuske i Gruzije.

Predstavnike partnerskih institucija dočekali su direktor Akademije Vlaclav Stankevič; zamjenica direktora dr Rima Mickienė; rukovodilac kancelarije za međunarodnu saradnju dr. Simona Briedienė i specijalista za međunarodne odnose Tatjana Lysenko.

Prisutni su imali priliku da saznaju interesantne činjenice o razvoju, sistemu obrazovanja, kapacitetima i projektnim aktivnostima pomorske Akademije koje je prezentovala zamjenica direktora dr Rima Mickienė. Benefite Erasmus + mobilnosti, ciljeve i strategije međunarodne saradnje i statističke trendove u okviru Erasmus + programa prezentovala je dr. Simona Briedienė.

Erasmus partneri predstavili su svoje institucije. Ovom prilikom, mr Dragana Milošević upoznala je prisutne sa osnovnim informacijama o Univerzitetu Crne Gore i Pomorskom fakultetu Kotor u vidu interesantne prezentacije i video materijala. Poseban dio prezentacije bio je posvećen istorijskom razvoju, studijskim programima, projektnim aktivnostima, savremenim nastavnim metodama koje koristi Pomorski fakultet Kotor. Takođe, prisutni su upoznati sa zanimljivim činjenicama i atraktivnostima Crne Gore i Kotora. Ovaj vid mobilnosti predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor iskoristili su i za promociju predstojeće Međunarodne naučne konferencije iz oblasti pomorstva KIMC 2023 i Časopisa Pomorskog fakulteta Kotor - Journal of Maritime Sciences.

Tokom boravka, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa infrastrukturnim i nastavnim kapacitetima Akademije. Pored toga, organizovan je sastanak sa predstavnicima Lučke uprave Klaipeda, neprofitne agencije Klaipeda ID i STC Group iz Holandije. Prisutni su diskutovali o aktuelnim temama iz oblasti plave ekonomije, inovacija, digitalizacije, cjeloživotnog učenja, pomorskog obrazovanja i obučavanja. Predstavljene su ideje za buduće projektne aktivnosti.

Litvanska pomorska akademija, obilježila je 28.06.2023. godine 75. godišnjicu postojanja u vidu svečane dodjele diploma i glavne ceremonije kojoj su prisustvovali Erasmus partneri. Ovaj dio programa bio je idealna prilika da  se razmjene iskustva sa internacionalnim partnerima i proširi mreža kontakata, te pokrenu ideje o budućim oblicima saradnje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.