Potpisan ugovor i ostvarene prve dolazne mobilnosti sa Univerzitetom primijenjenih nauka Sopot iz Poljske




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor permanentno ostvaruje saradnju sa visokoobrazovnim institucijama širom Evrope u okviru Erasmus + programa mobilnosti. Početkom studijske 2023/24. godine potpisan je Erasmus + inter-institucionalni ugovor sa Univezitetom primijenjenih nauka Sopot (eng. Sopot University of Applied Sciences) iz Poljske na period od 2022-2027. godine. Ovim ugovorom predviđene su tri odlazne mobilnosti studenata osnovnih studija, pet mobilnosti u svrhu predavanja i pet mobilnosti vezanih za stručno usavršavanje.

Prve dolazne mobilnosti akademskog osoblja sa istaknute institucije realizovane su u periodu od 24. do 29. novembra 2023. godine. Naime, Pomorski fakultet Kotor posjetile su prof. dr Joanna Pioch iz oblasti ekonomskih nauka i Joanna Soszyńska-Budny, docent iz oblasti matematike. Koleginice su dočekane od strane dekanice Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijane Dlabač i prodekanice za međunarodnu saradnju prof. dr Senke Šekularac-Ivošević. Ovom prilikom gošče su upoznate sa obrazovnim i infrastrukturnim kapacitetima Pomorskog fakulteta Kotor. Kvalitetu ove mobilnosti doprinijelo je učešće koleginica na trećoj Međunarodnoj pomorskoj konferenciji - KIMC 2023 koja je organizovana od strane Pomorskog fakulteta Kotor od 26. do 29. novembra 2023. godine. Gošće su izlagale naučna istraživanja iz oblasti svog naučnog djelovanja i prisustvovale panelima od značaja za pomorsku industriju. Takođe, profesorice su održale predavanja iz srodnih oblasti za studente Pomorskog fakulteta Kotor, shodno izabranom vidu mobilnosti.

Ova mobilnost bila je prilika za upoznavanje partnerskih institucija koje po prvi put sarađuju u okviru Erasmus programa mobilnosti. Zaključeno je da će se saradnja Univerziteta primijenjenih nauka Sopot i Pomorskog fakuleta Kotor nastaviti u vidu realizovanja planiranih Erasmus + mobilnosti i razvijanja potencijalnih mogućnosti za projektne i istraživačke aktivnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.