Predstavljanje BLUEWBC projekta na konferenciji “Blue Wave Week Montenegro 2022” u Budvi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Budvi je od 7. do 9. juna 2022. godine održana prva Konferencija o plavoj ekonomiji na temu “Inovacije za održivo korišćenje morskih i pomorskih resursa u našim morima”, organizovanoj od strane Privredne komore Crne Gore, partnerske organizacije na Erasmus+ projektu pod nazivom „Održivi razvoj Plavih ekonomija kroz visoko obrazovanje i inovacije u zemljama Zapadnog Balkana – BLUEWBC“.

Na brojnim sekcijama koje su održane tokom trodnevnog događaja, bilo je riječi o značaju plave ekonomije koja treba biti vođena inovacijama, investicijama koje smanjuju emisiju ugljenika i zagađenje, poboljšanjem energetske efikasnosti, korišćenjem snage prirodnog kapitala - kao što su mora i okeani i zaustavljanjem gubitka biodiverziteta i koristi koje pružaju ekosistemi.

Prisutnost znanja i razmjene iskustava sa univerzitetima iz Evropske unije ukazuje na značaj potencijala plave ekonomije i dostizanju evropskih standarda. U vezi s tim, na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati BLUEWBC projekta od strane koordinatora sa Norveškog univerziteta nauke i tehnologije (NTNU) i predstavnice druge partnerske institucije na projektu, Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore.

BLUEWBC projekat se završava u januaru 2023. godine.

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.