Inspirisanje mladih inovatora kao jedan od ključnih ciljeva Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo (I&E Center) Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore organizovano je takmičenje za studente i mlade inovatore iz Crne Gore i Albanije u periodu od 23.11. do 29.11.2022. godine u sklopu projekta Erasmus + BLUEWBC („Održivi razvoj Plavih ekonomija kroz visoko obrazovanje i inovacije u zemljama Zapadnog Balkana).

Tokom petodnevnog događaja, preko 80 studenata je imalo priliku da čuje prezentacije o startapovima, inovativnim rješenjima u sektorima plave ekonomije, iskustva gostujućih predavača o fondovima za inovacije, počecima bavljenja preduzetništvom, kao i da sa svojim supervizorima rade na pripremi idejnih rješenja u Centru za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore.

Poslednjeg dana događaja u hotelu Cattaro u Kotoru, održana je završnica koja je obuhvatila prezentacije idejnih rješenja studenata i mladih inovatora.

Na takmičenju su svoje prezentacije na engleskom jeziku izložili studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora i partnerskog Univerziteta “Ismail Ćemali” iz Valone. Ukupno 20 timova prijavilo je svoje ideje u okviru “Nedjelje PLAVOG IZAZOVA”. Ideje su se odnosile na oblasti: Pomorski transport, pomorstvo/luke; Priobalni turizam i kruzing industrija; Biotehnologija mora; Obnovljiva energija, istraživanje i obrazovanje; Iskopavanja podmorja; Offshore aktivnosti; Izgradnja brodova i drugih plovila; Pomorska infrastruktura, odbrana i sigurnost, i sl.  

Evaluaciju prijavljenih ideja realizovala je petočlana komisija na čelu sa predsjednikom prof. dr Danilom Nikolićem koji je tom prilikom pohvalio radove učesnika i izrazio zadovoljstvo povodom predstavljenih koncepata i odličnog znanja engleskog jezika studenata sa našeg fakulteta i partnerskog Univerziteta “Ismail Ćemali” Valona.

Na kraju događaja proglašeni su timovi studenata i mladih inovatora koji su osvojili prve tri nagrade.

POBJEDNICI TAKMIČENJA ZA STUDENTE I MLADE INOVATORE 

Prvo mjesto osvojili su studenti III godine osnovnih studija sa studijskog programa Nautika i pomorski saobraćaj i Menadžment u pomorstvu i logistika, Jelisaveta Krvavac, Miloš Živković, Tilia Lazarević i Igor Popović koji su predstavili ideju pod nazivom “Primjena TOBII naočara u procesu edukacije u pomorstvu”, pripremanu pod mentorstvom prof. dr Danila Nikolića, i koji su dobili nagradu dvodnevni program obuke “Design thinking” od firme B-solutions doo iz Tivta.

Drugo mjesto osvojili su studenti II godine master studija sa studijskog programa Pomorske nauke, Nemanja Pudar, Lazar Mrdović i Jakša Medojević koji su predstavili ideju pod nazivom “Primjena solarne enegrije kao alternativnog izvora za proizvodnju električne energije na brodovima”, pod mentorstvom doc. dr Martina Ćalasana, i koji su dobili nagradu jednodnevnu obuku na 3D štampačima i 3D skeneru u Centru za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor.

Treće mjesto osvojili su studenti III godine osnovnih studija studijskog programa Nautika i pomorski saobraćaj, Nikola Abramović, Šaban Mandžukić, Lazar Hrastinski, Ajdin Nikezić i Đorđe Mugoša, koji su predstavili ideju pod nazivom “Izlivanje nafte u more – metode uklanjanja”, pod mentorstvom prof. dr Danila Nikolića, i koji su dobili nagradu jednodnevnu obuku na Tobii naočarima u Centru za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor.

Specijalna nagrada uručena je od strane komisije grupi studenata osnovnih i master studija sa partnerskog Univerziteta “Ismail Ćemali” iz Valone (Albanija) koju čine Laura Allushaj, Denis Demaj, Arlind Kojani i Dhimiter Reza, koji su predstavili ideju pod nazivom “Inovativnost i takmičenje za razvoj plave ekonomije” pod mentorstvom prof. dr Kristofora Lape. Kandidati su dobili nagradu jednodnevnu obuku na 3D štampačima i 3D skeneru u Centru za inovacije i preduzetništvo Univerziteta “Ismail Ćemali” iz Valone.    

Suorganizatori događaja bili su Privredna komora Crne Gore i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis Nikšić. Podršku u realizaciji međunarodnog takmičenja pružili su predstavnici Univerziteta “Ismail Ćemali” Valona prof. dr Kristofor Lapa i Suard Alizoti i Uprave za pomorstvo iz Drača gospodin Tomor Harizi. Pored toga, svojim aktivnim učešćem događaj su podržali i predstavnici Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, Fonda za inovacije Crne Gore, kao i kompanije J Consulting Group doo i B-solutions doo.

"Nedjelja PLAVOG IZAZOVA" i Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo (I&E Center) Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore obilježili su završnu godinu implementacije BLUEWBC projekta. Ovakvi događaji koji će se organizovati u Centru, predstavljaće rezultate održivosti projekta i u godinama koje slijede.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.