Održana završna radionica na PORTS projektu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Završna radionica na projektu pod nazivom Partnership for the Observation and study of new Routes and Transnational Sea-highways – PORTS, Interreg-IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020 programa koja je okupila preko 70 učesnika, održana je putem Zoom aplikacije, u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine. U sklopu ovog događaja kojem su prisustvovali studenti Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i privredni subjekti iz Crne Gore, učesnici su imali priliku da čuju i vide izlazne rezultate projekta i iskustva koje je radni tim projekta sa našeg univerziteta stekao tokom trogodišnje saradnje sa kolegama iz Italije i Albanije. Radionicu je medijski ispratio predstavnik dnevnih novina ‘’Dan’’.

Današnja predavanja su bila podijeljena u više sekcija shodno radnim paketima projekta na kojima su se učesnici informisali o Interreg CBC programu koji je osnovan sa namjerom da se podstakne pretpristupna saradnja država južnog Jadrana kroz realizaciju projektnih aktivnosti usmjerenih ka plavom rastu i održivom razvoju.  

“Ovaj program je usmjeren ka: jačanju prekogranične saradnje i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, pametnom upravljanju prirodnim i kulturnim nasljeđem za eksploataciju prekograničnog održivog turizma i teritorijalnu atraktivnost programskog područja, zaštiti životne sredine, upravljanju rizikom i strategijama redukovane emisije ugljen-dioksida i povećanju prekogranične dostupnosti, promovisanje usluga održivog transporta i poboljšanje javne infrastrukture”, istakao je dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević.

Ulogu pridruženog partnera iz Crne Gore na projektu je imala Luka Kotor AD čiji su članovi tima (doc. dr Pavle Popović i Maja Danilović) učestvovali u istraživanju mogućnosti za stvaranje putničkog linijskog servisa sa lukama Taranto u Italiji i Drač u Albaniji. U okviru druge sekcije radionice, prikazana je uloga putničke Luke Kotor u Crnoj Gori i istaknut je njen značaj na pomorskoj mapi kružnih putovanja morem koja zauzima treće mjesto po ostvarenom prometu ovih brodova u Jadranskom moru, nakon Venecije i Dubrovnika.   

Predstavljeni su podproizvodi prvog, drugog i trećeg radnog paketa, kao i glavni izlazni rezultati projekta. Viši istraživač na projektu ispred Univerziteta Crne Gore, mr Maja Škurić ukazala je na značaj Motorways of the Sea koncepta koji nudi mogućnost formiranja održivih pomorskih veza na kraćim rastojanjima u cilju unapređenja prevoza putnika i tereta. Kako je istakla Škurić, na ovaj način se promoviše politika Evropske unije koja u načelu favorizuje ekološki prihvatljive vidove saobraćaja i različita transportna rješenja.

“Pomorski fakultet Kotor i dalje postiže uspjehe kada je međunarodna pozicioniranost našeg univerziteta na evropskoj mapi projekata u pitanju i u svoj rad aktivno uključuje sve relevantne interesne grupe i studente koji imaju priliku da se dodatno informišu i unaprijede svoja saznanja o trenutnim politikama Evropske unije i strateškim dokumentima koji za cilj imaju promociju jadransko-jonskog regiona”, zaključila je mladi istraživač na projetu, mr Radmila Gagić.

Realizacija PORTS projekta je započela 15.03.2018. godine i završava se 14.12.2020. godine

 

Medijske objave:

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=770036&datum=2020-12-01

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.