Priprema 3D VR/AR proizvoda i aplikacije za telefone na temu obezbjeđivanja zaštite podvodnog kulturnog nasljeđa u Istočnom Jadranu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na projektu pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) u toku je izrada 3D VR/AR proizvoda i aplikacije za mobilne telefone na temu zaštite podvodnog kulturnog nasljeđa i prikaz relevantnih lokaliteta za rekreativno ronjenje u Istočnom Jadranu. U vezi s tim je 11. marta 2022. godine u Podgorici održan sastanak predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i Studio Lasso doo koji vodi realizaciju ovog veoma zahtjevnog i novog proizvoda u Crnoj Gori.

Kroz navedenu aktivnost se omogućava sveobuhvatna promocija i održiva valorizaciju podvodnih brodskih olupina, prije svega. Takođe, ovakvi proizvodi u velikoj mjeri će doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine Crne Gore, a i ostalih zemalja učesnica projekta, evidenciji i zaštiti iste, kao i promociji ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude. Na taj način će se predložiti najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžementa i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će obezbijediti konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

WRECKS4ALL projekat je odobren za finansiranje u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i ulazi u završnu fazu realizacije.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.