Završni događaj WRECKS4ALL projekta i otvaranje prostora adaptiranog za posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine kroz virtuelnu realnost




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor održan je završni događaj na WRECKS4ALL projektu i otvaranje prostora adaptiranog za posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kroz virtuelnu realnost i simulaciju ronjenja.

U utorak, 13.12.2022. godine je na Pomorskom fakultetu Kotor upriličen završni događaj na projektu pod nazivom “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL koji je odobren za finansiranje u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Tom prilikom je zvanično otvoren prostor adaptiran za prezentaciju podvodne kulturne baštine u virtuelnoj realnosti.

Događaj je otvorila dr Maja Škurić, asistent na projektu, a pozdravni govor i prezentaciju projektnih rezultata održao je rukovodilac projekta prof. dr Danilo Nikolić. Potom se prisutnima obratila gospođa Liselotte Isaksson, zamjenica šefa za Kooperaciju Delegacije EU u Crnoj Gori, koja je istakla vrijednost podvodne kulturne baštine kao teme za bolje umrežavanje regiona kroz prekograničnu saradnju. Zatim se prisutnima putem video linka obratila dr Ulrike Guerin, sekretarka UNESCO-a za podvodnu kulturnu baštinu, koja je izrazila zadovoljstvo što je Pomorski fakultet iz Kotora inicirao, vodio i implementirao projekat koji će podstaći bolju implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Gospodin Balša Perović ispred Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore je podržao Pomorski fakultet u institucionalizaciji arheologije pomorstva i istakao važnost saradnje fakulteta sa ustanovama kulture i kulturne baštine. Stručni saradnik Darko Kovačević je upoznao prisutne sa uticajem koji je WRECKS4ALL napravio implementacijom i istakao da će efekti projekta biti još vidljiviji u vremenu koje dolazi. Prezentaciju proizvoda virtuelne realnosti održao je gospodin Anes Lekić iz podgoričkog Studija Lasso, a on je tom prilikom predstavio i regionalnu mapu za ronjenje.

Zatim je gostima i partnerima priređen obilazak prostora adaptiranog za prezentaciju podvodne kulturne baštine u virtuelnoj realnosti. Gosti su imali priliku da virtuelno zarone u vode južnog Jadrana i hercegovačko-neretvanskog kantona i kroz WRECKS4ALL VR posjete neke od najatraktivnijih olupina sa uzbudljivim istorijskim pričama. Prisutnima je, takođe, prezentovan rad, oprema i infrastruktura Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo i Laboratorije za arheologiju pomorstva koja je kao dio Centra nastala kroz implementaciju WRECKS4ALL projekta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.