Prezentacija rezultata Interreg IPA CBC ITALME ISACC projekta na Info danu u Kotoru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pred sam kraj implementacije projekta pod nazivom „Inovativni sistemi za unapređenje carinske kontrole protiv prevare”, akronima ISACC, koji se finansira iz sredstava programa prekogranične saradnje Interreg IPA Italija – Albanija – Crna Gora (br. projekta 365), u petak, 2. decembra 2022. godine u hotelu „Cattaro“ u Starom Gradu u Kotoru organizovan je Info dan za predstavnike carinskih službi, pomorskih uprava, ekonomskih i logističkih operatora, i drugih interesnih grupa sa ciljem informisanja o postignućima na projektu.

Događaj su organizovali predstavnici radnog tima Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, kao partneri na projektu, u saradnji sa predstavnicima pridružene partnerske institucije Uprave prihoda i carina Crne Gore. Tom prilikom, događaj je otvorio dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević. Prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili i predstavnica Uprave prihoda i carina Crne Gore, gđa. Azra Bećović, i projektni menadžer ispred koordinatorske institucije GE.IN.LOGISTIC iz Taranta, gdin. Dario Carnimeo. Oni su učesnicima predstavili osnovne ideje i ciljeve projekta ISACC, te ulogu pridruženih partnera u implementaciji ključnih razvojnih aktivnosti.

Detaljnu prezentaciju ISACC projekta i brojne postignute rezultate prezentovao je rukovodilac projekta ispred Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Danilo Nikolić. On je ukazao na naučni i istraživački doprinos projekta u smislu primjene savremenih IT tehnologija u cilju unaprijeđenja procesa carinskih kontrola među pomorskim lukama u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori. Uvođenje jedinstvenog carinskog otiska za robe koje se transportuju među lukama Bari, Drač i Bar, te primjena interoperabilne elektronske platforme za razmjenu carinskih podataka značajno bi olakšala i unaprijedila proces komunikacije i kontrole za sprečavanje krijumčarenja na pilot lokacijama. Istraživački rezultati dobijeni kroz realizaciju Pilot faze na projektu najbolja su preporuka za dalje unaprijeđenje razvijene platforme i nadogradnju postignutih rezultata kroz buduće projekte saradnje.

Prisutni su imali prilike aktivno učestvovati u diskusiji i prezentovati ideje o potencijalima iskorišćenja i održivosti postignutih projektnih rezultata.

Projekat ISACC završava se 31. decembra 2022. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.