Održan seminar za crnogorske partnere na projektima programa ADRION




Održan seminar za crnogorske partnere na projektima programa ADRION

U utorak, 8. juna 2021. godine, u Podgorici je održan seminar za partnerske institucije na projektima programa ADRION iZ Crne Gore. Seminar je organizovan od strane Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore, a na osnovu iskazanog interesovanja crnogorskih institucija koje učestvuju u projektima programa ADRION posvećenom investiranju u inovativne sisteme, kulturno i prirodno nasljeđe, očuvanje životne sredine, održivi transport i mobilnost, kao i izgradnju neophodnih kapaciteta. Povezujući osam partnerskih zemalja, ADRION ima za cilj formiranje administrativnih okvira i pokretanje inovativnih sistema upravljanja za dobrobit više od 70 miliona stanovnika Jadranskog i Jonskog regiona.  Seminaru su pored predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, učestvovali i predstavnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara i predstavnici Glavnog grada.

Predavači na seminaru bili su  gospodin Miloš Marković, kontakt osoba za ADRION program na nacionalnom nivou (eng. National Contact Point) ispred Kancelarije za evropske integracije, g-đica Milica Brković, kontrolor prvog nivoa (eng. First Level Controller) u okviru Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a putem onlajn aplikacije, prezentaciju je održala i predstavnica Zajedničkog sekretarijata (eng. Joint Secretariat) za projekte Instrumenta za predpristupnu pomoć (eng. skr. IPA), gospođa Jelena Kolić.

Prezentacija gospodina Markovića odnosila se na opšte procedure u vezi sa implementacijom projekata programa ADRION, procesom podnošenja izvještaja, u vezi sa komunikativnim i promotivnim aktivnostima i procedurama za oslobađanje troškova od PDV-a. Gospođica Brković uputila je prisutne u pravila o prihvatljivosti troškova, izdavanju sertifikata i provjera troškova, dok se prezentacija g-đe Kolić odnosila na procedure sprovođenja javnih nabavki.

Predavači su takođe odgovarali na konkretna pitanja prisutnih u vezi sa pojedinačnim projektima u kojima učestvuju i izrazili spremnost da budu na raspolaganju ADRION partnerima u našoj zemlji za sve informacije i uputstva u vezi sa implementacijom projekata trećeg poziva za jadransko-jonski region. Dobijene informacije i saradnja sa predstavnikom programa i kontrolorom prvog nivoa biće od velike koristi i projektnom timu Pomorskog fakulteta Kotor, naročito s obzirom na predstojeći prvi period izvještavanja za projekat “Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti bezbjednosti plovidbe” (eng. Adriatic-Ionian joint approach for development and harmonization of procedures and regulations in the field of navigation safety, poznatim pod akronimom EUREKA.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.