U Kotoru upriličena radionica na temu "Razvoj pametnih i zelenih luka"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta pod nazivom “PrOmoting Resilient, Sustainable, and Smart Transport and logistic activities in the South Adriatic Area (PORTS PLUS)” odobrenog kroz poziv kapitalizacije za Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora program, 27. aprila 2023. godine u Kotoru je urpriličena radionica na temu "Razvoj pametnih i zelenih luka". Događaju je prisustvovalo 60 učesnika, a svoje prezentacije su imali i predstavnici koordinatorske institucije GE.IN.LOGISTIC iz Italije i Instituta za transport iz Albanije. Pored uvodne riječi dekana Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špira Ivoševića koji je otvorio radionicu, prisutni su bili u prilici da čuju više informacija od strane predstavnika akademske zajednice iz Crne Gore i Albanije, privrede i relevantnih interesnih grupa.

Radionicu su činile tri sekcije: u prvom dijelu, izložene su aktuelnosti o globalnim trendovima u savremenim lukama kao uvertiri u kreiranju ideje za pripremu PORTS PLUS projekta; zatim, Centru za istraživanja, inovacije i preduzetništvo na Pomorskom fakultetu Kotor koji je nosilac mnogih naučnoistraživačkih aktivnosti u domenu zaštite mora i morske sredine, izazovima sa kojima se susreću dvije najvažnije crnogorske luke, a to su Luka Bar i Luka Kotor; kao i mogućnostima integracije Luke Bar u intermodalni regionalni koridor.

U drugom dijelu je bilo riječi o regionalnom značaju pametnih i zelenih luka, njihovom ekološki održivom razvoju u kontekstu inovacija i energetske tehnologije, bezbjednosti i mogućnostima razvoja regionalnih trajektnih luka.

Treća sekcija obuhvatala je prezentacije o aktuelnim problemima koje se susreću u cilju očuvanja i zaštite morske sredine. Prezentacije o morskom ekosistemu, zelenim lukama, strategijama za efektivnu prevenciju od izlivanja nafte u moru, monitoring kvaliteta vazduha u Kotorskom zalivu i globalni aspekti dekarbonizacije u lukama, predstavljale su završna predavanja u okviru ove radionice.

Vjerujemo da će i u narednim aktivnostima našeg fakulteta biti prilike da se na sličnim događajima razmijene mišljenja i saznanja iz savremenih trendova razvoja pametnih i zelenih luka i da zajedničkim snagama radimo na kontinuiranom razvoju naših luka kroz sinergiju akademske zajednice, privrede i njenih aktera.

 

Ostali mediji:

https://radiokotor.info/clanak/drustvo/otvorena-radionica-na-temu-razvoj-pametnih-i-zelenih-luka/2

https://tanacetum.kotor.travel/uncategorized/ports-plus-oblikovanje-buducnosti-pomorstva-i-turizma-kroz-odrzivost-i-inovacije-u-jadranskom-regionu/ 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.