Realizovan prvi projektni sastanak u okviru nacionalnog naučno-istraživačkog projekta DeMS-GBB




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon svečanog uručenja Ugovora o realizaciji nacionalnih naučnoistraživačkih projekata koje je priređeno u petak, 26. januara 2024. godine u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, danas je na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore održan prvi projektni sastanak projekta pod nazivom "Dekarbonizacijom u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva - DeMSS-GBB". Sastanku su prisustvovali aktivni istraživači, budući saradnik u istraživanju, stručni saradnici i predstavnici privrednih subjekata koji su akteri i realizatori ovog projekta. 

Sastanak je u ime domaćina i kao rukovoditeljka projekta otvorila dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač, koja ja izrazila veliko zadovoljstvo što se projekat Pomorskog fakulteta Kotor i partnerskih firmi našao među 22 najbolje rangirana projekta na konkursu Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore. Zahvalila je prisutnima na angažmanu i prisustvu prvom projektnom sastanku. Prof. Dlabač je podsjetila na inicijalne ideje u vazi sa projektom, te ukazala na projektne ciljeve i planirane aktivnosti za prvu godinu.

Članovi istraživačkog tima, prof. dr Nikola Momčilović, prof. dr Maja Krčum, prof. dr Jelena Nikčević, prof. dr Senka Šekularac Ivošević i doc. dr Zorica Đurović posebno su predstavili sebe i svoje uloge u projektu, kao i projektne aktivnosti na kojima već aktivno rade. Prof. Dlabač je predstavila stručne saradnike, mr Iliju Kneževića, mr Ivanu Čavor, Đorđa Nedeljkova, Anu Babović Mujović i mr Veru Kapetanović, kao i planiranog saradnika u istraživanju, mr Nemanju Pudara.

Predstavnici privrednih partnera, Nevena Božović i Milan Lučić iz firme „UNA d.o.o, Andrea Čavor i Aleksandar Marković iz firme „Koložunj d.o.o iskazali su posebno zadovoljstvo i zahvalnost zbog učešća na projektu i saradnje sa istraživačima. Za tehničke saradnike na projektu imenovani su Milan Lučić (UNA d.o.o.) i Aleksandar Marković (Koložunj d.o.o.).

Prof. dr Tatijana Dlabač predstavila je i neke od aktivnosti koje su već u procesu realizacije, a članovi tima predstavili su svoje planove i očekivanja. Istaknuta je i važnost saradnje između akademske zajednice i industrije u postizanju održivog i zelenog Bokokotorskog zaliva. Projekat DeMSS-GBB u tom smislu predstavlja most između istraživanja i primjene, što je od suštinskog značaja za razvoj održive pomorske budućnosti u našem Zalivu.

 

Povezani linkovi:

Pudar: Počela realizacija projekta Dekarbonizacija u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva (AUDIO)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.