Profesor Cerović predavač na onlajn platformi Jejl Univerziteta




Profesor Cerović predavač na onlajn platformi Jejl Univerziteta

Vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore, gitarista Danijel Cerović postao je predavač na najpoznatijoj američkoj onlajn platformi za gitaru, Tonebase.

Platforma je pokrenuta u sklopu projekta Jejl Univerziteta, a danas funkcioniše nezavisno i uključuje predavanja odabranih i najprestižnijih umjetnika i pedagoga na gitari iz čitavog svijeta. Neki od njih su Pepe Romero, Anjelo Desiderio, Zoran Dukić, Rafael Aguire...

U ovom tutorijalu profesor Cerović govori o kompoziciji 'Fantasie', baroknog lautiste Silviusa Leopolda Vajsa, koja će se ujedno i naći na njegovom novom CD-u za Naxos, koji će biti objavljen u avgustu ove godine.

Cerović je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intenzivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član je kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama širom svijeta.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član "Duo Amarilli" sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog "Nikšić Guitar festivala" osnovanog 2005. godine. Pored toga, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta "Montenegro International Guitar Competition", koji je dio "EuroStrings" projekta.

Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu (Kanada, SAD, Holadnija, Kina), a gostujući je profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija "SAVAREZ, 2014. godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama. U 2020/21 kao solista i član CDG nastupiće na festivalima, koncertnim dvoranama u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevernoj Americi, te snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leopolda Vajsa, a drugi sa muzikom Astora Pjacole kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.