Projekat EAPA-BCH: U susret teoriji o autofagijskom pragu za izbor optimalnog životnog stila




Projekat EAPA-BCH: U susret teoriji o autofagijskom pragu za izbor optimalnog životnog stila

Početkom godine je na sajtu Univerziteta Crne Gore objavljeno da je publikovan članak  pod naslovom "Povezanost redovnog tjelesnog vježbanja, obrazaca spavanja, posta i autofagije za zdravlje, dugovječnost i dobrobit: narativni pregled“ u renomiranom časopis „Frontiers in Psychology“.

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/134595-redovna-tjelesna-aktivnost-dobar-san-post-i-autofagija-kao-elementi-strategije-za-dugovjecnost

Studija je sprovedena u okviru nacionalnog projekta „Efekti autofagije i fizičke aktivnosti na tjelesnu kompoziciju, indeks tjelesne mase, stres, zdravstveno ponašanje, kognitivne sposobnosti i društvenu isključenost starijih osoba“ koji se sprovodi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Međutim, članak nije ostao neopažen od strane opšte javnosti, kao što je to obično slučaj sa većinom objavljenih naučnih članaka. Naime, u članku se po prvi put u naučnoj literaturi pominje „autofagijski prag“ koji bi trebalo da u budućnosti predstavlja kamen temeljac za definisanje autofagijskih zona i jasnu smjernicu za izbor optimalnog životnog stila – navodi rukovodila projekta EAPA-BCH, doc. dr Bojan Mašanović i prodekan u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne – i dodaje da o njihovoj studiji postoje blogovi na međunarodno poznatim portalima koji se ozbiljno bave javnim zdravljem, što predstavlja vrhunac u bavljenju naučnim aktivnostima.

Tekst „Towards a Theory of Autophagy Thresholds for Optimal Lifestyle Choices“ je objavljen na portalu Fight Aging a prenosimo ga u cjelosti:

„Autori ovog rada sa otvorenim pristupom zauzimaju zanimljiv stav o korišćenju načina života za usporavanje starenja. Po njihovom mišljenju, najvažniji ishod je povećanje efikasnosti autofagije, a pošto znamo vrlo malo o pragovima potrebnim za efikasno stimulisanje autofagije, u stvari znamo vrlo malo o tome kako napraviti optimalne izbore životnog stila. Autofagija je naziv koji je dat skupu procesa održavanja ćelija odgovornih za uklanjanje oštećenih proteina i struktura u ćeliji, reciklirajući ih u sirovine za drugu upotrebu. Istraživanje korisnog odgovora na ograničenje kalorija sugeriše da je pojačana regulacija autofagije potrebna za poboljšanje zdravlja i produženi životni vijek. Pored toga, poboljšana autofagija je karakteristika mnogih intervencija koje usporavaju starenje kod laboratorijskih vrsta.

Ovaj narativni pregled naglašava studije koje objašnjavaju redovne fizičke vježbe i obrasce spavanja, kao i post i autofagiju kao strategiju za zdravu dugovječnost i blagostanje. Trenutno, bilo koja od ovih metoda se koristi za postizanje zdrave dugovječnosti i blagostanja u različitim fazama života od djetinjstva do starosti; međutim, fokusiranje na kombinaciju sve četiri metode umjesto korišćenja samo jedne treba da bude primarni cilj u procesu dostizanja zdrave dugovječnosti i blagostanja u punom kapacitetu. Uprkos svim naprecima koji su napravljeni u kreiranju adekvatnih programa fizičkog vježbanja, obrazaca spavanja ili nutritivnih protokola, odnos između različitih vrsta posta, dodataka ishrani i redovnih fizičkih vježbi i obrazaca spavanja još uvijek nije na zadovoljavajući način riješen kako bi se postigao najbolji efekat. autofagije i, stoga, zdrava dugovječnost i blagostanje.

Prethodno istraživanje je dalo neke vodiče kako da kreirate adekvatne protokole za postizanje najboljih efekata autofagije, ali nijedna studija nije odgovorila na najvažnija pitanja kako prepoznati prag autofagije i kako koristiti različite faktore kao što su post i ograničenje kalorija, kao i redovna fizička aktivnost i redovno spavanje da bi se stimulisala autofagija i smanjio prag autofagije. Na ovaj način, pošto nema prethodnih studija, prva buduća studija bi trebalo da kreira teoriju praga autofagije, dok bi ostatak budućih studija trebalo da budu klinička ispitivanja koja bi potvrdila nezavisne i zajedničke pozitivne efekte redovnih fizičkih vježbi i obrazaca spavanja, tj. kao i post i autofagija na zdravu dugovječnost i blagostanje.“

Link bloga: https://www.fightaging.org/archives/2021/12/towards-a-theory-of-autophagy-thresholds-for-optimal-lifestyle-choices/#comments

Link članka: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.803421



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.