Alumnista Milena Karajić o studiranju na Metalurško-tehnološkom fakultetu tokom devedestih




Alumnista Milena Karajić o studiranju na Metalurško-tehnološkom fakultetu tokom devedestih

Poštovani i dragi budući studenti/studentkinje, 


Moja odluka da upišem Metalurško-tehnološki fakultet (MTF) Univerziteta Crne Gore, u Podgorici desila se 1993. godine,  kada su bile sankcije u državi i rat u susednim državama. Nisam imala puno za birati,  jer sam bila ljubiteljica prirodnih nauka, a posebno hemije i posledica toga je bilo da sam završila prirodno-matematički smer u Podgoričkoj gimnaziji, a u OŠ "Milorad Musa Burzan" sam se takmičila iz hemije i elektrotehnike. Sada kada pogledam unazad vidim da sam bila devojčica s perspektivom buduće inženjerke. Toga tada nisam bila svesna, ali želja za znanjem, uspehom me je vodila u Imagetom smeru. Na Metalurško-tehnološkom fakultetu, u Podgorici, imala sam lepa iskustva. Iako su bila nesigurna vremena  i materijalno nismo bili bogati, bili smo bogati željom za znanjem, promenama, prijateljstvima i imali smo sreću da su nam predavali profesori koji su se obrazovali u srećnijim vremenima i prenosili nam njihova znanja, bilo je dosta profesora koji su predavali na drugim univerzitetima, poznatih svetskih stručnjaka i za mene pa posebno zanimljivi su bili oni koji su radili i na drugim radnim mestima npr. u industriji (Aluminijumskem kombinatu), Institutu za zaštitu zdravlja  i njihova iskustva iz prakse prenosili su nam  zajedno s materijom koju su nam predavali, vrlo živo, zanimljivo, ponekad smešno, samo da bi nas motivisali. Upravo ta aktivnost na predavanjima je doprinela određenim  studentima da ih profesori primete i kasnije angažuju i pomažu im pri izboru postdiplomskih studija, naučnih radova, zapošljavanja. Tako se između mene i pokojne prof. dr Stanke Filipović, na pretposlednjoj godini fakulteta, stvorila nezaboravna i nesebična veza stručne sardanje i prijateljstva. Profesorica mi je pomagala pri pisanju prvog stručnog rada na trećoj godini fakulteta, zahvaljujući kojem sam učestvovala na Tehnologijadi. Kasnije sam trenirala košarku u ženskom klubu našeg fakulteta, zahvaljujući profesoru fizičkog, i plivala u novootvorenom bazenu sportskog centra Morača.

Kroz pisanje prvog stručnog rada sam dublje upoznala problematiku životne sredine koja me je još više zainteresovala, i to sam kasnije izabrala za postdiplomski studij, i dovelo me je sve zajedno do posla koji sam želela na Institutu za zaštitu zdravlja. Pre toga sam jednu godinu predavala hemiju u Podgoričkoj gimanaziji, u Osnovnoj školi u Zagoriču, Srednjoj tehničkoj školi. Zamenjivala sam profesorice koje su bile na trudničkom. To je bilo lepo iskustvo, ali imala sam želju za daljim usavršavanjem. Posle rada u prosveti sam dobila posao na Institutu za zaštitu zdravlja Crne Gore. Tamo sam imala direktoricu i predivnu profesoricu prof. dr Marinu Bujko koja je sve nas mlade hemičare, biologe, doktore, tehničare nesebično motivisala i pomagala nam da se da se dalje školujemo i usavršavamo. Zahvaljujući prof. dr Marini Bujko, prof. dr Bakoviću i naravno prof. dr Stanki Filipović magistrirala sam na Univerzitetu u Novom Sadu, na Priorodno - matematičkom fakultetu, na hemiji, na području zaštite životne sredine. Draga prof. dr Stanka je nesebično trošila svoje vreme sa mnom i drugim studentima i savetovala, pomagala u analizi rezultata, i po završetku fakulteta stručno pomagala i usmeravala nas. U toku studija na MTF- u, jedna od prednosti je bila i ta da smo svi studenti tehničkih nauka bili u velikoj zgradi univerziteta i susednim zgradama, povezani na predavanjima stranih jezika i tome slično. Tako sam imala priliku da upoznam Veselina Obradovića i kasnije njegovog brata Aleksandra, s Elektrotehniičkog fakulteta koji su me oduševili njihovom strašću programiranja. Upravo oni su me uveli u svet kompjutera i pomogli mi, nesebično, oko prve Power Point prezentacije, grafičnog obilkovanja stručnog rada, stručnoga postera i to je nešto što se ne zaboravlja.

Sva ta znanja, poznanstva, stručna usavršavanja koja sam dobila u toku studija MTF-a i kasnije su mi pomogla da dobijem stipendiju od Slovenačke vlade za doktorski studij u Sloveniji, uz nesebičnu pomoć prof. dr Marine Bujko. U Sloveniji sam doktorirala na području žaštite životne sredine i sada radim u preduzeću Magneti Ljubljana d.d. gde vodim razvojne projekte kofinansirane od Ministarstva za nauku Republike Slovenije i Evropske unije.

Ove godine imamo devet razvojnih projekata na području razvoja magnetnih materijala, upotrebe otpadnih magneta kao sirovine. U preduzeću sam uspešno završila projekat sa kojim uspostavili kružni sistem za tehnološke vode tako da sve naše tehnološke vode sakupljamo, preradimo i ponovo upotrebimo. Vodim projekte i na temu prodaje naših otpadaka i to tako da određeni otpaci postanu sekundarne sirovine. Savetnica sam za hemikalije. Preduzeće me je predlagalo i postala sam članica Upravnog odbora SRIP-a za Krožno gospodarstvo (»Circular economy«) Republike Slovenije.

Aktivno sudelujem u mnogobrojnim projektima, kongresima, predavanjima na tu temu u Sloveniji i Evropi. Aktivna sam u ERMA (European Raw Materials Alliance) i jedna od autora »Action plan-a« za Evropsku komisiju koja je taj plan prihvatila septembra prošle godine. Pored toga, kroz sve projekte sa svojim timom razvijamo nove trajne magnete s upotrebom sekundarnih sirovina i sarađujemo sa mnogobrojnim Institutima u Sloveniji i Evropski uniji. Početkom ove godine, počeli smo projekt Reco2Mag koji finansira EIT RM sa fakultetima i zavodima na području Balkana. Naši trajni magneti su budućnost za sve električne automobile, vetrenjače, dronove, robote, satelite. Posao koji radim monogo volim. A najviše sam ponosna na moje dve kćerke koje sam uz svoj rad i promenu države rodila u Republici Sloveniji. One su moja najveća ljubav i inspiracija, a svima vama mladima koji se upisujete na fakultete želim puno sreće pri izboru i daljem školovanju.

Budite hrabri, vredni, veseli, prijateljski, solidarni, disciplinirani i uporni.

Verujte u svoje snove i oni se mogu ostvariti!     

I ne zaboravite sledeće:   »When someone tells you: You can’t do it. Do it. On repeat.«

Malo više o projektima koje vodim sa svojim timom možete videti na:

https://www.magneti.si/en/projects/

https://srip-krozno-gospodarstvo.si/project/dyscovery/

https://srip-krozno-gospodarstvo.si/project/susmagpro/

https://srip-krozno-gospodarstvo.si/srip-krozno-gospodarstvo/o-nas/

https://www.marketingmagazin.si/aktualno/slovenska-zelena-oaza-sredi-puscave

https://www.dnevnik.si/1042974913

https://erma.eu/app/uploads/2021/09/01227816.pdf

 

 

Za sva pitanja sam dostupna na: milana.karajic@gmail.com

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.