Srednjoškolci obukli bijele mantile i na dan bili studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta

























Laboratorije Metalurško-tehnološkog fakulteta posjetili su srednjoškolci iz cijele Crne Gore u okviru manifestacije “Otvorene laboratorije MTF-a”, u subotu, 2. aprila 2022. godine. Ovaj vid druženja sa učenicima srednjih škola je održan prvi put na našem fakultetu, a s obzirom na to da su laboratorije bile male za sve zainteresovane učenike i na to sa koliko zadovoljstva su učenici učestvovali u eksperimentima i predavanjima koje su za njih pripremili naši studenti, saradnici i profesori, sigurno će se  slično druženje i ponoviti.

Mogli su se prijaviti srednjoškolci različitih uzrasta, tako da smo imali goste II, III i IV razreda iz Gimnazija i Srednjih stručnih škola  iz Podgorice, Cetinja, Nikšića i Ulcinja. Nekima od njih je ovo bio prvi susret sa amfiteatrom, gdje im je poželjela dobrošlicu dekanica prof. dr Veselinka Grudić. Dekanica ih je upoznala sa studijskim programima našeg fakulteta, govorila im o znanjima i vještinama koje studenti stiču na Metalurško-tehnološkom fakultetu sa osvrtom na mogućnost zaposlenja nakon završenih studija.

Učenici su nakon toga podijeljeni u manje grupe i zajedno sa studentima “domaćinima” krenuli u svijet naših laboratorija. Obišli su osam laboratorija uz pomoć studenata Hemijske tehnologije, Zaštite životne sredine i Metalurgije, a takođe, i uz pomoć profesora i saradnika u svakoj od laboratorija su nešto napravili, ispitali  ili saznali.

Kao jedan od odgovora na pitanje kako zaštiti našu planetu od “plastične krize” učenici su sami pravili bioplastiku od skroba i proširili znanja o biopolimerima. Kvalitativno i kvantitavno su određivali hloride u vodi ali i saznali koje metode instrumentalne analize koristimo za karakterizaciju materijala. Zašto je elektrohemija nauka budućnosti, otkrili su i sami sastavivši svoju elektrohemijsku ćeliju. Takođe su saznali šta je PANI i koja je veza između medicine i polimera. Srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa metodama izolovanja bioaktivnih supstanci iz ljekovitih i aromatičnih biljaka. Vidjeli su proces pripreme biljnog materijala, dobili su etanolni ekstrakt ploda kleke ultrazvučnom ekstrakcijom i vidjeli kako se vrši izolovanje etarskog ulja herbe origana metodom hidrodestilacije u aparaturi po Clevenger-u. U Laboratoriji za metalografiju, srednjoškolcima je predstavljena metoda pripreme uzoraka metalnih materijala za ispitivanje mikrostrukture pomoću optičkog mikroskopa. Prikazane su mikrostrukture čelika, gvožđa, mesinga i legura aluminijuma, a objašnjen je i značaj istraživanja strukture materijala i utvrđivanja zavisnosti procesiranje-mikrostruktura-osobine metalnih materijala. Određivali su i toplotnu provodljivost materijala. Upoznali su se sa laboratorijom za mehaničko ponašanje i ispitivanje materijala, vidjeli uređaje za testiranje materijala, upoznali se sa dizajniranjem materijala u odnosu na njihovo mehaničko ponašanje i saznali: zašto je potonuo Titanik, zbog čega su se srušili njujorški tornjevi-blizanci i zašto je za 73 sekunde eksplodirao spejs-šatl Čelendžer?

Kod nas se puno radi i uči ali imamo vremena i za odmor i druženje, tako da su učenici i srednjoškolci imali priliku da se bolje upoznaju i na organizovanoj zakusci gde su uz posluženje mogli da razmjene dosadašnja iskustva i da se pripreme za izazove drugog dijela dana gdje su ih čekale nove laboratorije i ostatak prezentacija. Mali djelić atmosfere možete vidjeti i na fotografijama.

Ono oko čega se naši gosti nisu mogli dogovoriti tog dana jeste u kojoj laboratoriji je bilo zanimljivije, a ono oko čega smo se svi složili jeste to da se uskoro ponovo vidimo i družimo. 

Puno više slika možete vidjeti na našem Facebook profilu: facebook: MTFpg



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.