Međunarodni simpozijum „Contemporary batteries and supercapacitors, COIN2022“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodni simpozijum „Contemporary batteries and supercapacitors, COIN2022“ održan je 1-2. juna 2022. godine u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu (www.coin2022.org). Na simpozijumu su plenarna predavanja održali svjetski poznati lideri u oblasti skladištenja i konverzije energije. Prof. Kristina Edstrom, Uppsala University, je predstavila buduće perspektive u istraživanju baterija u okviru inicijative Battery 2030+ (www.battery2030.eu), dok su prof. Christian Masquelier, Université de Picardie Jules Verne & CNRS, prof. Patrice Simone, Université Toulouse III - Paul Sabatier, prof. Robert Dominko, National institute of chemistry, Ljubljana, okupljeni oko Alistore European Research Institute (www.alistore.eu) govorili o aktuelnim istraživanjima i novim pravcima razvoja sistema za skladištenje i konverziju energije. Svoje istraživačke aktivnosti u ovoj oblasti predstavile su i dr Isidora Cekić-Lasković, Helmholtz-Institute Münster (HI MS), i dr Nagore Ortiz-Vitoriano, CIC energiGUNE. Na Simpozijumu su se predstavili i profesori i istraživači iz regiona, a posebnu pažnju je privuklo predstavljanje projekta izgradnje prve gigafabrike za proizvodnju Li-jonskih baterija u Evropi, ElevenEs (www.elevenes.com), sa sjedištem u Subotici.

Koorgarizator Simpozijuma bio je Metalurško-tehnološki fakultet, zajedno sa Fakultetom za Fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Nacionalnim institutom za hemiju u Ljubljani i Srpskom akademijom nauka i umjetnosti. Član organizacionog odbora sa Metalurško-tehnološkog fakulteta bila je prof. dr Veselinka Grudić, dok su na Simpozijumu učestvovale i dr Jana Mišurović sa pozivnim predavanjem na temu: „Comparison of charge storage ability of polyaniline and poly(p-aminodiphenylamine)” i MSc Aleksandra Gezović sa poster prezentacijom „Al-ion charge storage ability of vine shoots-derived carbon“.

COIN2022 je organizovan u okviru NATO SPS projekta „Carbon-based batteries and supercapacitors“, a dobio je podršku i od Fonda za nauku Republike Srbije. Organizaciju događaja podržao je i Univerzitet Crne Gore zahvaljujući kojem je osam studenata Metalurško-tehnološkog fakulteta imalo priliku da prisustvuje skupu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.