Predstavljanje projektnih ideja na Univerzitetu Crne Gore iz oblasti cirkularne ekonomije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta CiRcular Economy Skills enhanCEment NeTwOrk – CRESCENTO, organizovana je Ljetnja škola o cirkularnoj ekonomiji u Podgorici. U Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru, predavanja su 31.08.2023. i 01.09.2023. godine, održali profesori sa Univerziteta Crne Gore: prof. dr Veselinka Grudić, prof. dr Vanja Asanović, doc. dr Milica Muhadinović i doc. dr Martin Ćalasan, kao i dr Athanasios P. Kalogeras iz Centra za istraživanje i inovacije za informacione i komunikacione tehnologije (Grčka) i mr Jovana Popović, saradnica sa Univerziteta Donja Gorica. Polaznici škole su imali priliku da saznaju više o izazovima i mogućnostima prelaska sa modela linearne na model cirkularne ekonomije, principima dizajna koji podržava cirkularnu ekonomiju, zašto je efikasno upravljanje otpadom osnova za implementaciju modela cirkularne ekonomije, o cirkularnoj ekonomiji u pametnim gradovima, cirkularnoj ekonomiji i proizvodnim procesima, kao i cirkularnoj ekonomiji u energetskom sektoru. Organizovane su i dvije radionice: Metodološki pristup razvoju projekta iz oblasti cirkularne ekonomije - Od ideje do pripreme projekta i Brainstorming o izazovima u oblasti cirkularne ekonomije, koje je vodila Anđela Nikčević iz Tehnopolisa.

Polaznici škole su sa mentorima prof. dr Biljanom Damjanović Vratnica, doc. dr Milicom Muhadinović, doc. dr Martinom Ćalasanom, dr Janom Mišurović i mr Jovanom Popović pripremili projekte ideje koje će predstaviti u utorak 12.09.2023. godine u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru sa početkom u 12:00.

Ljetnja škola CRESCENTO je organizovana prema istom programu u svim partnerskim isntitucijama. U okviru projekta CRESCENTO predviđeno je uspostavljanje Jadransko-jonske mreže za cirkularnu ekonomiju, usmjerenu uglavnom na akademske i istraživačke institucije, kao i organizacije za podršku preduzetništvu u cilju definisanja i sprovođenja aktivnosti u domenu cirkularne ekonomije. Konzorcijum čine visokoškolske ustanove iz četiri zemlje Evropske unije: Politehnika u Milanu (Italija), Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska), Egejski univerzitet (Grčka) i Univerzitet u Novoj Gorici (Slovenija), visokoškolske ustanove iz četiri države kandidata: Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu (Srbija), Univerzitet Aleksandar Moisiu u Draču (Albanija), Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina) i Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore (Crna Gora), kao i  istraživački i  biznis partneri: Nacionalna konfederacija zanatlija i malih i srednjih preduzeća, Abruco (Italija), Centar za istraživanje i inovacije za informacione i komunikacione tehnologije (Grčka) i Organizacija za evopsko javno pravo (Grčka).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.