CEDIS i Metalurško – tehnološki fakultet potpisali Sporazum o saradnji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Crnogorski elektrodistributivni sistem i Metalurško – tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore, potpisali su 26. septembra Sporazum o saradnji koji podrazumijeva razvoj i primjenu modernih tehnologija za skladištenje električne energije, zaštitu životne sredine, upravljanje otpadom i slično.

Sporazum su, u dekanatu Metalurško-tehnološkog fakulteta, potpisali izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović i dekanica MTF-a, prof. dr Veselinka Grudić, a činu potpisivanja prisustvovali su i prof. dr Ivana Bošković- prodekan za nastavu, doc. dr Nebojša Tadić- prodekan za finansije, a ispred CEDIS-a Dušan Boričić, rukovodilac Sektora za unapređenje poslovanja i inovativne tehnologije i Miljan Knežević, referent za IMS i unapređenje poslovnih procesa.

Izvršni direktor Vladimir Čađenović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog zaključenog sporazuma o dugoročnoj saradnji i istakao da je CEDIS-u izuzetno značajna saradnja sa naučno -obrazovnim institucijama u Crnoj Gori, jer znanje i praksa udruženi uvijek daju dobre rezultate. Povezivanjem operatora distributivnog sistema i Metalurško-tehnološkog fakulteta otvaraju se nove mogućnosti, kako za studente te naučno - obrazovne ustanove, tako i za stručnjake CEDIS-a koji će biti u prilici da sarađuju i zajedno učestvuju u projektima u cilju tehnološkog napretka naše zemlje.

CEDIS je odavno prepoznat kao društveno odgovorna kompanija koja ulaže u znanje mladih, uvijek smo spremni da podržimo tehnološki razvoj i istraživanja. Ovaj sporazum je prvi korak u pravcu čvršće saradnje naše kompanije i vaše institucije u oblastima inovacija, primjene novih tehnologija i materijala, upravljanja otpadom, transfera znanja, organizovanja stručne prakse za studente i slično. Siguran sam da ćemo nastaviti da unapređujemo privredni i naučni potencijal Crne Gore  – kazao je Čađenović.

Prof. dr Veselinka Grudić  istakla  je da je ovo veliki dan za obje institucije  i da očekuje proširenje saradnje, koja je započela učešćem CEDIS-a u ljetnjoj školi CRESCENTO (CiRcular Economy Skills enhancement NeTwOrk), organizovanoj pod pokroviteljstvom Interreg Adrion programa. Dalja saradnja bi se odnosila na zajedničko učešće na planu izrade projektnih aplikacija, studija izvodljivosti i analiza, kao i na razmjeni informacija putem predavanja, prezentacija, zajedničkog učešća u organizaciji stručnih i naučnih skupova i sl.

Ovaj sporazum biće samo prvi korak, inicijalna kapisla za našu buduću saradnju. Poseban aspekt saradnje je oblast zaštite životne sredine, s obzirom da se na MTF - u školuje kadar iz ove oblasti, a u CEDIS – u je zaštita životne sredine sastavni deo strategije upravljanja kompanijom.

Zajedničko apliciranje na međunarodnim projektima značajno će doprinijeti poboljšanju laboratorijske infrastrukture, a saradnja sa elektoinženjerima mogla bi unaprijediti razvoj sistema za skladištenje energije - istakla je prof. Grudić i dodala da se ovim sporazumom  stvara mogućnost da se i stručnjaci CEDIS-a uključe u te projekte i daju doprinos razvoju novih tehnologija i iznalaženju najboljih rješenja u toj oblasti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.