Inspirisali smo mlade da otkrivaju tajne svijeta nauke - Dani nauke i inovacija na MTF-u

























































































































































Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, je organizovao niz interaktivnih radionica tokom Festivala "Dani nauke i inovacija", sa ciljem da inspiriše mlade da istražuju i otkrivaju svijet nauke.

28.09.2023. godine: Metalurško-tehnološki fakultet je otvorio vrata laboratorija za 300 učenika iz osnovnih i srednjih škola. Učenici su imali priliku da istraže laboratorije za metalografiju, fizičku hemiju, elektrohemiju, organsku hemijsku tehnologiju, opštu i neorgansku hemiju kroz zanimljive radionice.

U Laboratoriji za metalografiju, učenici su u okviru radionice "Zavirite u svijet strukture zrna metalnih materijala" pripremili uzorke za mikrostrukturna ispitivanja i istraživali različite mikrostrukture čelika, gvožđa, legura aluminijuma i bakra. Osim toga, naučili su o naučnim metodama za određivanje veličine zrna metalnih materijala i kako te veličine utiču na njihove osobine.

U Laboratoriji za fizičku hemiju i elektrohemiju, učenici su se upoznali sa elektrohemijskim ćelijama putem radionice "Šta sve može elektrohemijska ćelija?" Imali su priliku da samostalno sastave elektrolizer za elektrolizu vode, prateći izdvajanje gasova vodonika i kiseonika. Takođe, sastavljali su aluminijum-vazduh baterije i istraživali njihov princip rada.

Na STEM radionici "Izolovanje i primjena mirisnih molekula", učenici su saznali o važnosti biljnih mirisnih molekula u farmaciji, medicini i prehrambenoj industriji. Izvodili su eksperimente kao što je hidrodestilacija etarskih ulja ruzmarina i lavande te ultrazvučna ekstrakcija ekstrakata kleke.

U Laboratoriji za opštu i neorgansku hemiju, učenici su se upoznali sa jedinjenjima bakra kroz analizu spektara u vidljivom dijelu elektromagnetnog zračenja. Ovo im je pomoglo da razumiju vezu između strukture jedinjenja i boje.

Takođe, 29.09.2023. godine, organizovali smo interaktivne radionice za 557 učenika iz osnovnih i srednjih škola. STEM radionicama pod nazivom „Hemija ljubavi“, „Tipovi korozije i zaštita materijala”, „Zanimljive hemijske reakcije“, profesori, studenti i saradnici su posjetiocima približili čarobni svijet nauke i hemije kroz eksperimente i interaktivne prezentacije.

Na radionici "Hemija ljubavi" učenici su interaktivno istraživali molekule ljubavi, sreće i privrženosti, otkrivajući tajne čokolade i praveći modele molekula ljubavi. Kroz kreativni foto-kutak su se upustili I u kreiranje inspirativnih fotografija.

STEM radionica "Tipovi korozije i zaštita materijala" omogućila je posjetiocima da se upoznaju sa različitim oblicima korozije i njihovim negativnim uticajem na osobine materijala. Studentkinje MTF-a su kroz eksperimente učenicima objasnile kako inhibitori utiču na brzinu korozije različitih materijala i zašto je važno pratiti ovu brzinu. Takođe su prikazale izgled metalnih površina izloženih korozivnim sredinama i načine zaštite istih.

Kroz radionicu "Zanimljive hemijske reakcije", posetiocima je prikazan magični svijet hemije, pokazujući da ona nije samo niz formula i jednačina. Učenici su posmatrali hemijski vulkan, zvjezdanu kišu, slonovu pastu i naučili kako da odrede kiselost proizvoda iz svakodnevnog života. Takođe, objašnjene su hemijske reakcije koje dovode do zapaženih efekata, dajući novu perspektivu na hemiju, formule i reakcije.

29.09.2023. godine: Najmlađi gosti Univerziteta Crne Gore su bili predškolci, a njih 341 je uživalo u eksperimentima pripremljenim za njih. Maleni naučnici su se igrali i učili kroz eksperimente sa biberom i sapunom, suvim grožđem, čarobnim mlijekom, Nenjutnovskim fluidima, bojama, uljem, vodom i magnetima. Pojmovi gustine i mase su im postali jasniji uz menzure sa raznobojnim tečnostima različite gustine. Takođe, su otkrivali svijet mirisnih molekula i biljaka putem bočica biljnih hidrolata i mirisnih ekstrakata, dok su kroz bojanke prepoznavali biljke i istraživali ulogu i važnost molekula vode.

Metalurško-tehnološki fakultet iskazuje svoju iskrenu zahvalnost svim profesorima i studentima koji su doprineli kreiranju i izvođenju radionica! Oko 1200 posetilaca je obogatilo naš fakultet svojom prisutnošću, i duboko se zahvaljujemo svima koji su nas podržali i aktivno učestvovali u našim radionicama!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.