Uspješno realizovan četvrti Međunarodni festival solfeđa - Solfest 2024




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Muzičke akademije na Cetinju održan je četvrti Međunarodni festival solfeđa – Solfest 2024 koji je okupio 26 učenika i 13 nastavnika solfeđa iz gotovo svih osnovnih muzičkih škola u Crnoj Gori, te studente i profesore Muzičke akademije.

Cilj manifestacije je veća afirmacija solfeđa kao bazičnog predmeta na svim novoima muzičkog školovanja i razvijanje ljubavi prema ovom predmetu, dodatni podsticaj učenicima koji pokazuju dobre rezultate iz predmeta solfeđo, kao i afirmacija nastavnika solfeđa.

Festival je svečano otvorila dekanica Muzičke akademije prof. mr Tatjana Krkeljić, koja je istakla značaj ovog festivala za afirmisanje mladih muzičara, te podstakla učenike na dalji predan rad u oblasti muzičkog obrazovanja.

Nastupe učesnika/ca je pratio i vrednovao međunarodni žiri, sastavljen od istaknutih stručnjaka iz Crne Gore i regiona: prof. dr Tihane Škojo (Akademija za umjetnost i kulturu,  Osijek, Hrvatska), prof. mr Milene Srdić (Akademija za umetnost Novi Sad, Srbija) i doc. dr Vedrane Marković (Muzička akademija, Cetinje, Crna Gora).   

U prvoj kategoriji, prvu nagradu Zlatna nota za najbolje izvođenje melodije a prima vista dobila je Ksenija Rakonjac (2012), iz JU ŠOMO Bijelo Polje, čiji je predmetni nastavnik Julijana Vujošević, dok je prvu nagradu Zlatna nota za najbolje nizvođenje etide s aklavirskom pratnjom dobila Beina Čapuni (2011), iz JU ŠOMBO Ulcinj, čiji je predmetni nastavnik Isljam Adžemović.

U drugoj kategoriji, prvu nagradu Zlatna nota za najbolje izvođenje melodije a prima vista dobio je Đurađ Ostojić (2009), iz JU ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš” Bar, čiji je predmetni nastavnik Renata Perazić, dok je prvu nagradu Zlatna nota za najbolje izvođenje etide sa klavirskom pratnjom dobila Kalina Jovanović (2010), iz JU UŠMB “Vasa Pavić” Podgorica, čiji je predmetni nastavnik Laida Lekić.

Pored nastupa učesnika/ca, u okviru ovogodišnjeg festivala održane su dvije radionice za učesnike/ce. Prof. dr Jelena Martinović-Bogojević održala je radionicu pod nazivom Moje zvučne slike, a dr Vedrana Marković i mr. Andrea Ćoso radionicu Pričam ti priču.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.