Predavanje uglednog američkog pisca i eksperta za američku muziku John Edward Hasse




Predavanje uglednog američkog pisca i eksperta za američku muziku John Edward Hasse

U Ministarstvu kulture na Cetinju, 20.aprila (petak) u 11h biće održano predavanje uglednog američkog pisca i eksperta za američku muziku John Edward Hasse. Predavanje gospodina Hasse-a je na temu "Zašto nam je umjetnost potrebna više nego ikada?"  (Why we need the Arts more than Ever?)

Gostovanje John Edward Hasse-a je dio manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori koji se organizuje u saradnji sa Crnogorskom nacionalnom komisijom za UNESCO.

 

John Edward Hasse

Džon Edvard Hase (John Edvard Hasse), rođen 1948. godine u Aberdinu (Južna Dakota, SAD) je poznati američki džez autor, džez pijanista i muzikolog. Studirao je na Univerzitetu Carleton gdje je završio osnovne studije 1971.godine, a magistarske (1975)  i doktorske studije (1981) je završio na Univerzitetu Indiana. Priznat je širom svijeta kao istoričar, autor i producent. Džon E. Hase je: tvorac manifestacije Mjesec poštovanja džeza (Jazz Appreciation Month), koja se održava svakog aprila širom svijeta, osnivač orkestra Smithsonian Jazz Masterworks i pisac o muzici koji je 1989. godine nominovan za Gremi nagradu. Ističe se kao lider koji je u potrazi za kreativnim dostignućima. Njegove brojne knjige, prezentacije, predavanja i govori inspirišu lidere, udruženja, predavače i publiku širom svijeta. Jedan je od najistaknutijih istoričara muzike u Americi, koji pomaže publici u shvatanju moći muzike, želeći da ih inspiriše da postignu svoje najveće dostignuće u svim oblastima. On je autor priznate biografije Djuka Elingtona.

Dugo se bavio razvojem džeza u Nju Orleansu i američkom narodnom muzikom. Preko 30 godina radio je kao kustos američke muzike u Nacionalnom muzeju Smitson (Smithsonian), koji je najveći, edukativni i istraživački kompleks na svijetu. Kao kustos u Smitsonu pomogao je u izgradnji najveće muzejske kolekcije istorije džeza na svijetu, među kojima se ističu kolekcije umjetnika poput: Luj Armstronga (Louis Armstrong), Djuka Elingtona (Duke Ellington), Ele Fitcdžerald (Ella Fitzgerald), Dizija Gilespija (Dizzy Gillaspie), Majlsa Dejvisa (Miles Davis), Džona Koltrejna (John Coltrane), Pakita d’ Rivera (Paquito d’ Rivera), Herbija Henkoka (Herbie Hancock) i dr.

Hase se  takođe ističe po svojim istraživačkim radovima kao što su: “Muzika u američkoj kulturi od 1880 do danas”; “Istorija džeza, regtajma, i američke pop muzike”; “Istorija industrije snimanja i muzičkog biznisa SAD-a”; “Biografija Djuke Elingtona”; “Muzika Nju Orleansa i rijeke Misisipi”; “Dječije pjesme” i “Patriotske pjesme SAD-a”.

Autor je i urednik mnogih knjiga o džezu među kojima se ističu: “Beyond Category: The Life and Genius of Duke Ellington” (1993);Ragtime: Its History, Composers, and Music” (1995); “The Stardust Road & Sometimes I Wonder: The Autobiography of Hoagy Carmichael(1999), “Jazz: The First Century” (2000), “Discover Jazz” (2011) i dr. Zbog izvrsnosti u pisanju o muzici Američko udruženje kompozitora, autora i izdavača (ASCAP) dodijelilo mu je nagradu “Deems Taylor”  1982. i 1986. godine.

Poznat je i kao govornik o liderstvu, američkoj muzici, i džezu. Posjetio je preko dvadeset zemalja na šest kontinenata, zahvaljujući podršci američke vlade. Predstavio je svoje programe širom SAD-a, Kanade, Azije i Evrope. Kao stručnjak američke muzike 20.vijeka, bio je više puta intervjuisan na televizijama poput: CNN, Headlines News, PBS, CBS’ Sunday Morning, Entertainment Tonight; na cijenjenim radio stanicama poput: National Public Radio, The Voice of America, BBC; u novinama poput: The New York Times, The Washington Post, The Washington Times, The Wall Street Journal i dr.

Početkom 2018. godine, dobio je nagradu “Legend of Jazz Education”. Raniji dobitnici ove prestižne nagrade su Elis Marsalis, Dejvid Bejker (David Baker) i Herbi Henkok (Herbie Hancock).

 

Više o John Edward Hasse na linkovima u nastavku:

 

http://www.johnedwardhasse.com/John_Edward_Hasse/Home.html

 

https://music.si.edu/dr-john-edward-hasse

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.