Biotehnički fakultet dobio vrijednu mehanizaciju i opremu kroz MIDAS 2 program




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore nabavljena je poljoprivredna mehanizacija i oprema za vinopodrum vrijedna 47.500 eura, kroz sredstva MIDAS 2 programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Primopredaja opreme obavljena je u petak, 23. aprila, kada su  ministar poljoprivrede mr Aleksandar Stijović i dekanka  prof. dr Božidarka Marković, potpisali Sertifikat o primopredaji.

Tokom posjete, dekanka Marković je upoznala ministra Stijovića sa raspoloživim resursima i značajem koji je Ogledno imanje  imalo u razvoju crnogorskog vinogradarstva i vinarstva tokom njegovog skoro sedamdesetogodišnjeg postojanja, u naučnoistraživačkom radu, a danas i u nastavno-obrazovnom procesu, transferu znanja prema proizvođačima i sl., kao i o trenutnim aktivnostima i budućim planovima. O zastupljenom sortimentu vinove loze i proizvoda, tehnologiji proizvodnje vina i rakije na Oglednom imanju informacije je saopštila prof. dr Radmila Pajović Šćepanović.

Pored ministra Stijovića, primopredaji opreme prisustvovali su predstavnici MIDAS projekta, kao i kompanija Agroauto i Enovitis koji su isporučili i stavili u funkciju navedenu opremu.

Ogledno imanje BTF-a je sada opremljeno kompletnom linijom poljoprivredne mehanizacije (voćarsko-vinogradarski traktor sa prikolicom, voćarsko-vinogradarski plug za unutarrednu obradu, međuredni vibrokultivator, malčer, atomizer nošeni, uređaj za tretiranje korova), a za vinopodrum nabavljen je vinifikator sa čilerom za kontrolisanu fermentaciju vina, sistem za filtraciju i flaširanje rakije i poluautomatska etiketirka. Ukupna vrijednost donacije je 47500 eura.

Nakon posjete Oglednog imanja, na radnom sastanku na Fakultetu, sa ministrom Stijovićem se razgovaralo o brojnim aktivnostima koje zajednički realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Biotehnički fakultet. Najaktuelnija tema bila je nadogradnja sprata na postojećoj zgradi Fakulteta radi uspostavljanja Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja, koja će istovremeno predstavljati i poboljšanje ukupnih prostornih kapaciteta za potrebe Fakulteta. Izrada projektne dokumentacije za ovu nadogradnju je u završnoj fazi.

Na sastanku su, takođe, razmatrani  modaliteti unapređivanja funkcionisanja Laboratorije za mljekarstvo, koja skoro 20 godina funkcioniše u okviru Biotehničkog fakulteta a finansira se iz sredstava Ministarstva.

Bilo je riječi i o ostalim oblicima saradnje i mogućnostima njenog intenziviranja, posebno u domenu aktivnijeg uključivanja Fakulteta u izradi strateških i programskih dokumenata za oblast poljoprivrede i drugih značajnih projekata.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/biotehnicki-fakultet-dobio-vrijednu-mehanizaciju-i-opremu-kroz-midas-2-program

https://www.antenam.net/drustvo/197666-biotehnicki-fakultet-dobio-vrijednu-mehanizaciju-i-opremu-kroz-midas-2-program

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.