Dolazna mobilnost nastavnog osoblja kroz program Erasmus +




Dolazna mobilnost nastavnog osoblja kroz program Erasmus +

Četiri dolazne mobilnosti nastavnog osoblja u okviru programa Erasmus + realizovane su na Biotehičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore tokom septembra, oktobra i novembra 2021. godine.

U periodu od 19. do 26. septembra 2021. godine, na Biotehničkom fakultetu boravila je prof. dr  Stamatina Kallithrake sa Poljoprivrednog fakulteta u Atini (Agricultural University of Athens, Department of Food Science and Human Nutrition). Prvog dana boravka, nakon prijema u dekanatu, prof. Kallithrake je sa rukovodiocem projekta, prof. dr Radmilom Pajović Šćepanović, posjetila Kancelariju za međunarodnu saradnju na Univeruitetu Crne Gore. Tokom narednih dana prof. Kallithrake je održala predavanja o vinarstvu u Grčkoj (istorija, sadašnje stanje i perspektive), prezentovala rezultate naučnoistraživačkog rada iz oblasti polifenola grožđa i vina. Predavanju su prisustvovale kolege sa Biotehničkog fakulteta, studenti Master studija Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, mladi saradnici sa Biotehničkog fakulteta i kolege iz kompanije 13. Jul - Plantaže koji se bave vinarstvom. Sa kolegama iz Centra za vinogradarstvo, voćarstvo i vinarstvo razgovaralo se o mogućim oblicima naučne saradnje. Profesorica Kallithrake je upoznata sa stanjem u vinarskom sektoru Crne Gore, između ostalog i kroz posjete vinarijama koje se nalaze u Podgoričkom subregionu: Ogledno imanje Biotehničkog fakulteta u Lješkopolju i dvije vinarije Kompanije 13. Jul – Plantaže  (Stari podrum i Šipčanik). Imala je priliku i da posjeti Crmnički subregion. Profesorici iz Grčke predstavljena su autetntična autohtona vina iz Crne Gore. Dogovoreni su modeli dalje naučne saradnje i definisan je plan za uzvratnu posjetu profesora sa Biotehničkog fakulteta kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta u Atini.

Druga dolazna mobilnost realizovana je od 11. do 15. oktobra 2021, kada su na Biotehničkom fakultetu boravile kolege iz Grčke sa Univerziteta West Attica u Atini (School of Food Sciences) - prof. dr Adnan Sehande i prof. dr Alexandra Evangelou i tehnički saradnik Arxchontoula Chatzilazarou.  Tokom prvog dana boravka, prilikom prijema u dekanatu, upoznali su se sa načinima funkcionisanja i organizacije Biotehničkog fakulteta. Razgovaralo se, između ostalog, i o tekućim projektima, međunorodnoj aktivnosti i nastavku dalje saradnje. Nakon toga gosti su obišli većinu laboratorija na Biotehničkom fakultetu i Ogledno imanje ,,Lješkopolje“  koje, sa približno 22 ha aktivnih vinograda, predstavlja stručnu, naučnu i nastavnu bazu Fakulteta, u prvom redu vinogradarstva, vinarstva i  voćarstva, ali i drugih oblasti poljoprivrede. Bili su u prilici da posjete i vinski podrum kapaciteta 500 hl koji je najstariji poluindustrijski vinopodrum u Crnoj Gori, sagrađen 1956. godine i da degustiraju naše, već dobro poznate proizvode, vino Vranac i domaću lozovu rakiju.

S obzirom da se značajan segment rada kolega iz Atine odnosi i na fizička i hemijska svojstva maslinovog  ulja i vina, nakon Podgorice nastavili su, u organizaciji prof. dr Biljane Lazović, boravak u Baru, u Centru za suptropske kulture. Kolege iz Grčke su upoznate sa istorijatom Centra, oblastima koje pokriva, aktivnostima i projektima koji se realizuju, kao i nastavnim programima. Gosti su obišli laboratoriju za analize (kontrolu kvaliteta) maslinovog ulja, sobu za panel, laboratoriju za molekularne analize i kulturu tkiva i kolekciju masline u sudovima.

Tokom boravka održano je i predavanje studentima master studija – Rasadničarstvo pod nazivom: ‘Quantitative correlation of wine’s main components with its viscosity and refractive index". Nakon boravka u Centru, gosti iz Grčke su obišli kompaniju 'Barska uljara' u Starom Baru, koja se bavi preradom ploda masline i proizvodnjom maslinovog ulja brenda 'Barsko zlato'. Doktorand Biotehničkog fakulteta mr Marija Markoč, upoznala je goste sa radom kompanije i procesom proizvodnje, kao i svojim interesovanjem da se bavi otpadom od prerade masline. U uljari je organizovana i mala degustacija maslinovog ulja iz proizvodnje.

U periodu od 25. do 29. oktobra 2021. godine na Biotehničkom fakultetu, na stručnom usavršavanju, boravile su dr. sc. Kristina Svržnjak i dr.sc. Sandra Kantar sa Visokog gospodarskog učilišta – Križevci, Hrvatska u organizaciji rukovodioca projekta, prof. dr Aleksandre Despotović. Tokom boravka razmjenjena su iskustva u prijavi, sprovođenju i praćenju međunarodnih projekata. Studentima treće godine “Biljna proizvodnja“, prezentovane su aktivnosti VGUK, sa posebnim naglaskom na mobilnost studenata, koja je veoma zastupljena, posebno od momenta učlanjenja Hrvatske u EU.

Studentima prve godine ”Animalna proizvodnja” prezentovani su  izazovi u visokom obrazovanju za vrijeme pandemije COVID-19 i socijalne izolacije.

Sa studentima master studija ”Agrobiznis i ruralni razvoj”, profesori su razmijenili iskustva i o savremenim temama kao što su hackatoni, climathoni i ruralni hubovi  na kojima su profesori i studenti sa VGUK intenzivno učestvovali u toku 2020.godine. 

U okviru istog projekta u periodu od 08 – 12.11.2021. godine na Biotehničkom fakultetu su boravile koleginice dr. sc. Renata Erhatić i Dušanka Gajdić, univ. spec. oec.

Tokom boravka koleginica dr.sc. Renata Erhatić, čiji je mentor bila dr Jasmina Balijagić, putem Zoom platforme realizovala je predavanja iz oblasti Ljekovitog bilja studentima na primijenjenim studijama u Bijelom Polju iz predmeta: ”Tehnologija gajenja ljekovitog bilja” i “Samoniklo kontinentalno ljekovito bilje”.

Pored nastave mentor dr Jasmina Balijagić je organizovala posjetu rasadniku Bećović u Dinoši, koji se bavi proizvodnjom eteričnih ulja, ruzmarina, pelina, smilja, lavande.

Koleginica Dušanka Gajdić, univ.spec.oec., čiji je mentor bio prof. dr Miomir Jovanović, održala je  predavanja studentima treće godine Biljne proizvodnje iz predmeta “Tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda”, a putem Zoom platforme održana su predavanja i  studentima master studija” Agrobiznis i ruralni razvoj” iz predmeta ”Agromarketing”.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.