Naučna tribina 4. aprila: Zemljište i degradacija zemljišta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje Naučnu tribinu na temu “Zemljište i degradacija zemljišta”. Predavač je prof. dr Velibor Spalević, sa Biotehničkog faulteta Univerziteta Crne Gore.

Tribina će se održati u utorak, 4. aprila 2023. godine, sa početkom u 12 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Ul. Rista Stijovića 5.

Pozivamo vas da prisustvujete naučnoj tribini.

Prof. dr Velibor Spalević je diplomirao (1995) i magistrirao (1999) na Odsjeku za melioracije zemljišta i voda Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorske studije pohađao je na istom fakultetu u periodu 2006-2011. godine. Doktorat iz oblasti melioracija zemljišta i fizičko-geografskih istraživanja Polimlja odbranio jula 2011. godine.

Od 1995. godine radi na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a predavač je i na Studijskom programu geografija Filozofskog fakulteta u Nikšiću. U periodu 2001-2014. godine rukovodio je projektima Evropske komisije za oblast poljoprivrede i životne sredine. Bio je koordinator, potom direktor kancelarije UN IFAD Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (2016-2018). Predsjedavajući je Odjeljenja mladih naučnika i savjetnik Svjetske organizacije za zaštitu zemljišta i voda (WASWAC). U dva mandata je bio predsjednik odbora Soil, Environment and Ecosystem Interactions Unije geonauka Evrope (EGU). Član je Inženjerske akademije Srbije. Bio je član Naučnog odbora Senata Univerziteta Crne Gore.

Završio je 34 usavršavanja u inostranstvu, a tokom 2004. godine, na Univerzitetu Kornel (SAD), pod mentorstvom Harolda van Esa, predsjednika Američkog društva za proučavanje zemljišta i Krisa Renskelra ( Chris Renschler ) sa Departmana za geografiju u Bafalu, obučavan iz oblasti konzervacija zemljišta.

Najveće interesovanje naučno-stručne javnosti izazvao je uvođenjem sopstvenih međunarodno priznatih modela za proračune intenziteta erozije zemljišta i oticaj iz slivova. U radovima ukazuje na značaj zemljišta i voda kao resursa za proizvodnju hrane, naglašavajući koliko zemljišta utiču na erozioni, ali i hidrološki i ugljenični ciklus.

U istraživanjima se bavi procjenama stepena degradacije zemljišta koja smanjuje njihovu organsku materiju, biotu i plodnost. Smatra da je erozija zemljišta glavni ekološki problem, a skreće pažnju na uzurpiranje poljoprivrednog zemljišta urbanizacijom. Zagovara prelazak iz emocionalne sfere u pravno obavezujuću političku sferu prevođenja metafora u čvrste činjenice, zasnovane na pouzdanim podacima, koji su potkrijepljeni mjerljivim indikatorima, a primjenljivi za kvantitativnu procjenu stanja zdravlja zemljišta relevantnog za potrebe kreiranja politika.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.