Globalna saradnja na očuvanju zemljišta i voda u fokusu: Profesor Spalević u posjeti WASWAC-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prof. dr Velibor Spalević sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u petak, 31. maja 2024. godine, sastao se sa rukovodstvom Svjetske asocijacije za zaštitu zemljišta i voda (WASWAC) u Pekingu, u Kini. Sastanak je vodio profesor Ning Duihu, predsjednik WASWAC i istaknuti istraživač u Međunarodnom centru za istraživanje i obuku o eroziji i sedimentaciji (IRTCES).

Fokus sastanka su bila aktuelna pitanja i buduće aktivnosti u okviru WASWAC-a, uključujući zajedničke implementacije projekata, programe obuke i istraživačke inicijative. Radnu posjetu prof. Spalevića Kini organizovala je Kineska akademija nauka - Kineska akademija poljoprivrednih nauka, sa ciljem jačanja međunarodne saradnje u očuvanju zemljišta i voda.

Na sastavku je istaknuta posvećenost učesnika njegovanju globalnog partnerstva u sferi poboljšanja efikasnosti napora za očuvanje zemljišta i voda. Produktivni razgovori sa rukovodstvom WASWAC značajan su korak naprijed u međunarodnoj saradnji u ovoj važnoj oblasti ekologije, biotehničkih i geonauka.

WASWAC, kao svjetsko akademsko društvo, osnovan je u SAD-u, u avgustu 1983. godine. Sekretarijat WASWAC, je prvobitno bio lociran pri Društvu za očuvanje zemljišta i voda (SVCS), Ajova, SAD. Od oktobra 2010. nalazi se u Međunarodnom centru za istraživanje i obuku o eroziji i sedimentaciji (IRTCES) u Pekingu, Kina.

Prof. Spalević je dio rukovodstva WASWAC, član Savjeta i predsjednik Odbora mladih naučnika WASWAC za periode 2020-2023. i 2023-2025.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.