AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA EUFITMOS SE NESMETANO ODVIJAJU I U VRIJEME PANDEMIJE




Projekat pod nazivom „Evropski sistem praćenja fitnesa (EUFITMOS)“ , koji je odobren u okviru programa Erasmus +: Saradnja u partnerstvu na sportskom polju i neprofitnim evropskim sportskim događajima, za trogodišnje finansiranje od strane evropske agencije EACEA nesmetano sprovodi svoje aktivnosti i u vrijeme pandemije.

Image

„Pored Fakulteta za sport i fizičku vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u realizaciji ovog projekta učestvovaće i Fakultet ljudske kinetike Univerziteta u Lisabonu iz Portugalije (koordinator), Udruženje za razvoj omladinskog sporta iz Portugalije, Tehnički univerzitet iz Minhena iz Njemačke, Sportski savez Slovenije iz Slovenije, Univerzitet Aristotel iz Soluna iz Grčke i Univerzitetska fondacija Isabel I iz Španije“ – ističe lokalni koordinator projekta, prof. dr Stevo Popović. On dodaje da su aktivnosti u prvoj projektnoj godini, koja je započela 1.1.2020. godine, uglavnom predviđene tako da svi akteri u poslu svoj dio mogu sprovoditi sa svoje institucije, budući da se radi o radnom paketu koji predviđa aktivnosti koje su usmjerene na dijagnostiku, te se jedino dovodi u pitanje naredni sastanak koji je predviđen za septembar ove godine, u Ljubljani.

Sa  druge strane, lokalni koordinator istraživačkog dijela, doc. dr Bojan Mašanović, navodi da su sve projektne aktivnosti sprovedene po predviđenoj dinamici i da su tri sistematske analize u toku, na kojima rade već utvrđeni istraživački timovi. Radom na dijagnozi najboljih praksi za procjenu i praćenju fitnesa  rukovode kolege iz Portugalije, dok kolege iz Njemačke koordiniraju aktivnostima koje imaju za cilj da sistematski pregledaju mješovite metode koje imaju zadatak da uoče preprjeke kod procjene fitnesa od strane nastavnika i adolescenata. Treći zadatak koji bi trebalo da bude završen u tekućem periodu je sistematska analiza sekularnih trendova u fitnesu kod djece sa evropskog kontinenta – dodao je profesor Mašanović.

Inače, osnovni cilj EUFITMOS projekta je stvaranje evropske mreže za praćenje kondicije kod mladih. Projekt EUFITMOS će premostiti razlike između znanja, smjernica, koncepata za nadgledanje i ocjenjivanje, među zemljama i među različitim pokazateljima o kondiciji. Da bi se to postiglo, projekat je postavljen u tri osnovna zadatka: [1] da bi se steklo bolje razumijevanje statusnih kvota adolescenta u Evropi i da bi se javni zdravstveni i obrazovni sektori informisali o nivoima kondicije (u rasponu od osnovne do srednje škole); [2] pretvaranje znanja, iskustava i rezultata iz nekadašnjih baterija za praćenje i ocjenjivanje kondicije u sveobuhvatan, odnosno primjenljiv: priručnik za standardizovano praćenje fitnesa, modul treninga za nastavnike fizičkog vaspitanja i priručnik za nastavnike fizičkog vaspitanja; [3] da se ​​stvori evropska mreža za praćenje kondicije kod mladih zasnovana na onlajn platformi. Više detalja o projektu može se pronaći u priloženim dokumentima.

Povezane objave:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/64075-odrzan-kick-off-sastanak-u-okviru-erasmus-projekta-eufitmos-u-lisabonu

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/53233-odobreno-finansiranje-projekta-pod-nazivom-european-fitness-monitoring-system-u-okviru-erasmus-sport-programa



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.