AKTIVNOSTI NA PROJEKTU „S2A SPORT MOBILITY“ U VRIJEME PANDEMIJE IZAZVANE KORONA VIRUSOM




Projekat pod nazivom „Unapređenje vještina sportskih administratora učenjem kroz međunarodnu mobilnost“ (S2A Sport Mobility), za koji je sredstva odobrila Evropska komisija, nesmetano sprovodi svoje aktivnosti i u vrijeme pandemije.

Image

Ubrzo nakon inicijalnog sastanka koji je okupio osam prestižnih evropskih organizacija u oblasti sporta: Evropski posmatrač za sport i zapošljavanje – EOSE (koordinator) EU / FR, Univerzitet u Česteru (UK),  Univerzitet Catholique de Louvain (BE), Evropsko udruženje za sportski menadžment - EASM (DE / EU), Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG (Crna Gora),  Nacionalni olimpijski komitet Albanije, Nacionalni olimpijski komitet Kosova, i Nacionalni olimpijski komitet Republike Sjeverne Makedonije, a koji se održao u Prištini, od 25. do 26. februara, uslijedila je pandemija korona virusa.

„Kako i u svim drugim oblastima, aktivnosti i u okviru ovog projekta su se počele odvijati otežano“ – istakao je institucionalni koordinator projekta, prof. dr Stevo Popović, inače i Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„Projekat koji finansira Evropska komisija je počeo sa realizacijom 1. januara 2020. i predviđeno je bilo da traje 18 mjeseci; međutim, finansijer je odlučio, na zahtjev projektnog tima, da se isti prolongira za dodatnih 6 mjeseci, budući da je veći dio projekta usmjeren na aktivnosti koje zahtijevaju fizički kontakt učesnika u istom. Stoga, praktične aktivnosti na projektu su pomjeren za šest mjeseci, a svi se iskreno nadamo da će okolnosti dozvoliti da se krene sa istim početkom naredne godine“ – navodi, takođe učesnik u projektu sa Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duško Bjelica.

„Većina odabranih partnerskih institucija u projektu, 80 %, su institucije iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija), dok je 20% njih iz zemalja EU. Kroz mobilnost, oni bi trebalo da učestvuju u transnacionalnim programima za sportsku administraciju, kao i u studijskim posjetama u zemljama učesnicama projekta. Kako je epidemiološka situacija na Zapadnom Balkanu, u ovom trenutku vrlo problematična, aktivnosti na projektu su izmijenjene u odnosu na one koje smo planirali prilikom prijave projekta, a uz odobrenje finansijera, uglavnom se bavimo teorijskim pitanjima, a praktične aktivnosti spremamo za narednu projektnu godinu“, objasnio je Popović.

POVEZANE VIJESTI:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/54919-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-ucg-partner-u-internacionalnom-projektu-s2a-sport-mobility

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/64453-projekat-s2a-sport-mobil

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.