Otvorena 3rd Kotor International Maritime Science Conference – KIMC 2023




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Treća po redu konferencija pomorskih nauka Kotor International Maritime Conference KIMC 2023 otvorena je u ponedjeljak, 27. novembra u velikoj sali Kulturnog centru “Nikola Đurković”. Otvaranju su, osim brojnih autora prijavljenih radova iz dvadesetak različitih zemalja, prisustvovali predstavnici državnih institucija i diplomatskog kora, organizacija, kompanija, agencija i udruženja iz Crne Gore i inostranstva.

U ime organizatora, prisutne je pozdravila dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač, nakon čega je prof. Špiro Ivošević, kao predsjedavajući dao kratak pregled konferencije, uglavnom u pogledu broja učesnika i radova u odnosu na prethodne godine.

Ispred Univerziteta Crne Gore, prisutne je pozdravio i rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović koji je istakao značaj entuzijazma i upornosti koje je osoblje Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore pokazalo u organizovanju ovako grandioznog akademskog događaja u Kotoru i Crnoj Gori.

Prisutne je pozdravio i ministar pomorstva i saobraćaj, Filip Radulović iskazujući posvećenost unapređenju ukupnog pomorstva Crne Gore.

Prisutne je, putem video poruke pozdravio i generalni direktor Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta (International Association of Maritime Universities – IAMU) Takeshi Nakazava.

U okviru svečanog otvaranja, mr Igor Petrović, kapetan duge plovidbe i major Bokeljske mornarice, održao je interesantnu prezentaciju o Bokeljskoj mornarici i spoju bokeljske tradicije i aktuelnih pomorskih postulata u svijetu.

Kapetan duge plovidbe, Vladimir Šparović predstavio je projekat kandidature za domaćina jedne od etapa prestižne trke elitnih jedriličara Ocean Race Europe 2025, za koju je kompanija Omega Team podnijela aplikaciju u saradnji sa Pomorskim fakultetom Kotor.

Konferenciju je zvanično proglasio otvorenom predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić odajući priznanje Pomorskog fakuleltetu Kotor na doprinosu da se Kotoru vrati nekadašnji sjaj, renome i uticaj koje je Kotor imao u svijetu pomorstva.

Moderator događaja bila je doc. dr Zorica Đurović. Nakon svečanog otvaranja, za sve prisutne priređen je svečani koktel, koji su svojim numerama oplemenili učenici Škole za osnovno i srednje muzičko vaspitanje „Vida Matjan” iz Kotora.

Povezane objave:

Treća Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorstva



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.