Psihološkinja Hana Hrpka: Neophodno poštovati dječiju privatnost, ali i postavljati granice




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Od najranije faze odrastanja djecu učimo ponašanju kako u oflajn, tako i u onlajn svijetu. Oni uče po modelu, naročito u ranom djetinjstvu, te im roditelji moraju biti dobar primjer i graditi odnos povjerenja već od druge-treće godine, objasnila je psihološkinja Hana Hrpka u Surfuj sigurno Roditeljskom kutku.

Ova aktivnost rezultat je saradnje udruženja Roditelji, Fakulteta političkih nauka i Agencije za elektronske medije u okviru projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”.

Psihološkinja je govorila o značaju stvaranja dobrog odnosa sa djecom i objasnila kako to može uticati na njihovo ponašanje u onlajn svijetu. Ona navodi da se roditelji moraju prilagođavati različim situacijama: “djecu učimo lijepom ponašanju u školi, kući, u liftu, parku, autobusu, ali i na internetu”. Hrpka savjetuje roditelje da kvalitetno provode vrijeme sa svojom djecom, čak i kada je riječ o onlajn aktivnostima i predlaže im da dozvole djeci korišćenje društvenih mreža, ali da zajedno sa njima prouče sigurnosna pravila, da im dozvole da sami odrede koliko će vremena provesti uz ekrane, sve dok redovno i odgovorno izvršavaju svoje obaveze. Godinu koja je iza nas ocjenjuje kao specifičnu i izazovnu, zaključuje da su djeca konstatno bila upućena na tehnologiju i uređaje, ali to ne smatra problematičnim i kaže da se i odrasli i djeca moraju prilagođavati novonastaloj situaciji.

Psihološkinja Hrpka se osvrnula i na nasilje i cyberbullying. Ona preporučuje roditeljima da pokažu interes i za onlajn i oflajn život djece i pravi razliku između dvije situacije- kada je dijete žrtva i situacija u kojoj je dijete nasilnik. Hana Hrpka pojašnjava da u oba slučaja djeci treba roditeljska pomoć, kada je dijete žrtva- potrebna mu je podrška, saosjećanje, konkretna reakcija, saradnja sa školom i institucijama. Ako, pak, dijete čini loše stvari to je pokazatelj da ga nešto muči i da mu je potrebna pomoć, zaključuje psihološkinja. Ona je dodala da je cyberbulling veliki problem današnjice i da je posebno opasna činjenica da se internet nasilje ne zaustavlja lako.

Surfuj sigurno Roditeljski kutak je dio projekta koji se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.