Studentkinje Fakulteta političkih nauka pohađale Internacionalnu jesenju školu o informacijskim poremećajima u Sarajevu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje treće godine osnovnih studija Fakulteta političkih nauka (FPN), studijskog programa Medijske studije i novinarstvo Milica Kašćelan, Irina Marković, Teodora Blečić i Dalila Šabović od 16. do 20. oktobra boravile su u Sarajevu i uzele učešća u Internacionalnoj jesenjoj školi o informacijskim poremećajima (ISIDo - International Autumn School on
Information Disorder).
Predavanja i interaktivne radionice bile su namijenjene studentima informacijskih, političkih i filozofskih nauka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Crne Gore koji su imali priliku da nadograde svoje znanje o informacijskim poremećajima kroz interdisciplinarnu perspektivu.
Predavači su bili stručnjaci iz oblasti političkih, primijenjenih, humanističkih, organizacionih, informacijskih nauka i umjetnosti koji su kroz praktične primjere i pozive na diskusije suočavali studente sa pojmovima postdigitalnog doba, informacijske, medijske i algoritamske pismenosti, vještačke inteligencije, te pojmom doba postistine. Ovaj edukativni program organizovao je Institut za društvena istraživanja u sklopu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Pored interaktivno koncipiranih radionica i predavanja, studenti su imali priliku i za obilazak istorijskog i kulturološkog bogatstva Sarajeva, kao i za upoznavanje kolega koji dijele slična interesovanja i ambicije.
Studentkinje Fakulteta političkih nauka istakle su da prisustvo ovakvoj vrsti radionica doprinosi boljoj samospoznaji, proširenju polja interesovanja, saznanja, ali i novih kontakata koji će im pomoći da hrabrije koračaju akademskim putem.

Više informacija o ISIDo: https://institut.fpn.unsa.ba/wp-content/uploads/2023/06/ISIDo-2023-
booklet-1.pdf

Autorka: Milica Kašćelan



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.