Studenti Fakulteta političkih nauka učestvovali na FutuRise Media Forumu u okviru projekta Mediji 2040




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje druge i treće godine Studijskog programa Medijske studije i novinarstvo Fakulteta političkih nauka Hristina Šuković, Sara Terzić, Milica Kašćelan, Irina Marković i Jovana Dimić učestvovale su na FutuRise Media Forumu, koji je održan od 24. do 28. januara u Skadru u okviru projekta “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu“.

Projekat je okupio preko 50 studenata i profesora novinarstva, medijskih studija, komunikologije i odnosa s javnošću sa Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta “Luiđ Gurakući“ u Skadru, Univerziteta Crne Gore, Prištinskog Univerziteta “Hasan Priština“, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta “Sv. Ćiril i Metodije” u Skoplju.

Pozdravnom riječju skup su otvorili rektorica Univerziteta “Luiđ Gurakući“ u Skadru prof. dr Rajmonda Këçira, prvi sekretar Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i u Crnoj Gori gospodin Corwin van Strien, kao i koordinatorica projekta prof. dr Jelena Kleut. 

Projekat ima za cilj jačanje slobode govora i saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Okupljajući studente, projekat ih osnažuje da identifikuju i riješavaju prepreke za slobodu medija i daje im snažan glas u javnoj sferi.

Tokom petodnevnog foruma u Skadru studenti su kroz interaktivan i inkluzivan proces razvijali svoju viziju budućnosti medijske sfere. Stvaranje vizije budućnosti medijske sfere oslanja se na aktivnosti iz prve faze projekta tokom koje su studenti prikupljali i analizirali postojeće podatke kako bi pružili sistematski pregled razvoja i trendova koji se javljaju u vezi sa medijima na Zapadnom Balkanu. U narednim fazama, scenario za budućnost kreiran u Skadru biće promovisan na svakom od univerziteta učesnika projekta, između ostalog i na Fakultetu političkih nauka, koji učestvuje u pomenutom projektu kroz Centar za medijska istraživanja i trening u okviru Studijskog programa Medijske studije i novinarstvo.

Projekat podržava Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu kroz Holandski fond za regionalnu saradnju - MATRA program i trajaće do aprila 2024. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.