Održano predavanje direktorice Agencije za elektronske medije Sunčice Bakić na FPN-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Direktorica Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić održala je predavanje studentima osnovnih studija studijskog programa Medijske studije i novinarstvo.

Ispred Fakulteta političkih nauka goste i mnogobrojne studente pozdravila je rukovoditelja studijskog programa prof. dr Nataša Ružić.


Sunčića Bakić podsjetila je studente na istorijat nastanka portala kao medija, te na revolucionarnu ulogu interneta na transformaciju tradicionalnih medija. „Ukoliko želite da slušate vijesti, portali, pa čak i televizija vam omogućavaju da birate vrijeme u kojem konzumirate informaciju. Radio ne posjeduje takvu opciju i to je njegov glavni nedostatak u odnosu na ostale medije“, naglasila je direktorica i dodala da je radio ipak „žilav“ medij koji se prilagođava i obraća ciljanoj publici.


Direktorica Agencije za elektronske medije osvrnula se i na porast različitih video-sharing platformi čiji se rad reguliše na drugi način u odnosu na funkcionisanje tradicionalnih medija. „U Crnoj Gori postoji 71 registrovan elektronski medij, a sigurna sam da niste mislili da ih ima toliko. Od ukupnog broja registrovanih medija postoji 46 radijskih i 25 televizijskih medijskih kuća“, kazala je Bakić. Ona je izdvojila i posebne radijske stanice koje se obraćaju ciljanim grupama poput religijskih radio stanica i radio stanice posvećene osobama sa oštećenjem vida.


Sunčica Bakić je upozorila na činjenicu da Crna Gora još uvijek ima analogni sistem emitovanja. „Nove digitalne tehnologije omogućavaju stvaranje novih registracijskih kapaciteta. Crna Gora je potrošila analogni resurs. Ako želite da osnujete novu radijsku stanicu recimo u Budvi, nećete moći jer ne postoji niti jedna slobodna frekvencija, u Podgorici je dostupna samo jedna. Radio još uvijek ima tu okolnost da koristi ograničeni resurs“. Ona je studentima objasnila da ukoliko neko želi da dobije dozvolu za registrovanje radijske stanice mora se javiti na tender i zadovoljiti određenje kapacitetne kriterijume, te imati jasne i detaljne podatke o tome kako će izgledati program.


Bakić je istakla i da su radio i televizija, zbog svog značaja i uticaja na publiku, još uvijek više regulisani u odnosu na platforme poput Netfliksa. „Lineralne usluge podliježu licenciranju i ograničavanju sadržaja pod određenim uslovima, dok je za nelinearne usluge ta kontola slabija, a to se odnosi i na paramedijske sadržaje poput komentara na portalima“, objasnila je direktorica Agencije za elektronske medije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.