Tema valorizacije crvenog mulja okupila mlade istraživače Istočne i Jugoistočne Evrope u okviru RIS-RESTORE projekta




Tema valorizacije crvenog mulja okupila mlade istraživače Istočne i Jugoistočne Evrope u okviru RIS-RESTORE projekta

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore koorganizator je četvorodnevne onlajn ljetnje škole koja okuplja oko 25 studenata master i doktorskih studija  Istočne i Jugoistočne Evrope sa temom uvođenja koncepta cirkularne ekonomije i takozvane “industrijske simbioze“ u naporima za valorizaciju crvenog mulja.

Dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta prof. dr Mira Vukčević navodi da se procjenjuje da ovog otpadnog materijala ima oko 80 miliona tona u Evropi.

„Namjera je da se ove sekundarne sirovine istražuju kao potencijalno korisne u raznim granama industrije, čime se i bavi ovaj projekat. Osim što je akcenat na analizi i procjeni prisustva potencijalno korisnih rijetkih zemljanih metala, sa partnerima na projektu pokušaćemo primijeniti principe upotrebe ove jalovine u nanotehnologijama“, kazala je dekanka Vukčević.

Škola je dio projekta „Procjena jalovišta crvenog mulja u regionu Istočne i Jugoistočne Evrope“, RIS RESTORE Evropskog instituta za informacije i tehnologije (EIT –RAW MATERIALS), čiji konzorcijum čine kolege iz  iz Austrije, Mađarske, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, i koordinator Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Škola ima za cilj dodatnu specijalizaciju mladih naučnika na nivoima master i doktorskih studija za potrebe indutrije aluminijuma, a koji su dolazili upravo iz zemalja partnera.

U ime Fakulteta projektom i koorganizacijom ljetnje škole, koja je počela 30. avgusta i  trajaće do 3. septembra, rukovodi prof. dr Mira Vukčević.

Predstavnici Univerziteta Crne Gore su, na ovom skupu, kao virtuelni domaćini, kroz promotivne filmove, promovisali Univerzitet Crne Gore, Podgoricu i Crnu Goru. 

Partneri iz Crne Gore na ovom projektu su, pored Metalurško-tehnološkog fakulteta, i Geološki zavod i kompanija WEG kolektor koja je vlasnik bazena crvenog mulja.

 

Image

 

Medijske objave: 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/tema-valorizacije-crvenog-mulja-okupila-mlade-istrazivace-istocne-i-jugoistocne-evrope 

https://www.portalanalitika.me/clanak/tema-valorizacije-crvenog-mulja-okupila-mlade-evropske-istrazivace 

https://www.antenam.net/drustvo/212683-tema-valorizacije-crvenog-mulja-okupila-mlade-istrazivace-istocne-i-jugoistocne-evrope

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.