Gostujuće predavanje mladih crnogorskih novinara




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mladi crnogorski novinari i bivši studenti Fakulteta političkih nauka, Marija Žižić, Filip Rakonjac i Nemanja Lacman u okviru sinoćne tribine prenosili su budućim kolegama svoje profesionalno iskustvo kroz praktične primjere iz svakodnevnog rada.

Urednica rubrike Crna hronika u dnevnom listu Pobjeda, Marija Žižić kazala je da je ova rubrika specifična jer izvještava o ljudskim sudbinama i u njoj je svaka riječ bitna i ima težinu.

„Crna hronika predstavlja ogledalo novine jer razdvaja tabloidno od ozbiljnog novinarstva. Najveći problem rada u njoj predstavlja zatvorenost institucija, teško se dolazi do izvora i teško se gradi odnos sa njima. Takođe, susrećemo se sa velikim brojem dezinformacija koje je potrebno kanalisati i razdvojiti od bitnih informacija, tu je od velike važnosti tražiti izjavu druge strane“, objasnila je Žižić.

Zamjenik glavnog urednika portala Standard, Nemanja Lacman podsjetio je da je u novinarstvu najbitnije naučiti koristiti jednostavan jezik u izvještavanju. „Nezavisno od rubrike u kojoj radite, ne smijete da robujete terminima već treba da pišete tako da vas razumije i dijete i odrasla osoba. Saopštenja institucija potrebno je pojednostaviti do sitnica“, istakao je Lacman.

Novinar RTCG koji se specijalizuje za vojne teme i izvještavanje iz kriznih situacija, Filip Rakonjac poručio je da svaki novinar treba da se specijalizuje za neku temu. „Ja sam odmah znao da želim da se bavim vojnim temama, vojskom Crne Gore i Ministarstvom odbrane. Dobra stvar je da u Crnoj Gori nema drugih novinara koji se time bave, tako da je Ministarstvo odbrane  bilo otvoreno za saradnju“, zaključio je Rakonjac.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.