Obilježena nedjelja medijske pismenosti na FPN-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Javna tribina Lična karta naše medijske pismenosti - građanin Crne Gore u 21. vijeku organizovana je na Fakultetu političkih nauka povodom obilježavanja Svjetske nedjelje medijske pismenosti. O značaju medijske pismenosti, kao i negativnom uticaju novih medija govorili su predstavnici NVO sektora, institucija, medija i akademske zajednice.

Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković ukazao je na značaj održavanja tribine i istakao da FPN radi na edukaciji svojih studenata, sa posebnim akcentom na jačanje stepena medijske pismenosti novih generacija.

Profesor iz Slovenije Ilija Tomanić Trivundža napravio je paralelu sa Slovenijom kada je riječ o stepenu medijske pismenosti digitalne generacije. Osnovni problem je, prema njegovom mišljenju, to što medijska pismenost nije uključena u proces formalnog obrazovanja od najranijih faza školovanja, već kao izborni predmet u osnovnim školama. On dodaje da stepen medijske pismenosti u Sloveniji nije na zavidnom nivou, iako pojedina istraživanja ukazuju da je Slovenija ispred mnogih evropskih zemalja.

Darko Ivanović iz NVO 35mm kazao je da samo autokratskim sistemima treba nepismen građanin, i da se mora raditi na opismenjavanju ljudi, naročito mladih, koji bi bili pokretači promjena u društvu.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Nataša Ružić govorila je o savremenim preprekama opismenjavanju građana i novim metodama manipulacije. Ona je upozorila da brzina kao tehnološka sprega ne može biti izgovor za kršenje profesionalnih i etičkih standarda.

Olivera Nikolić ispred Instituta za medije govorila je o značaju sistematskog podizanja nivoa medijske pismenosti i iznijela podatke koji ukazuju tendenciju drastičnog pada broja srednjoškolaca koji izučavaju medijsku pismenost kao izborni predmet u školama.

Koordinatorka kancelarije UNICEF-a Jelena Perović medije, kako nove tako i stare, poistovjećuje sa alatima. “Na građanima je kako će ih koristiti”, dodaje Perović. Ona je ukazala na značaj UNICEF-ove kampanje Birajmo šta gledamo , kroz koju se poseban akcenat stavlja na to kakvim sadržajima izlažemo djecu i mlade.

 

https://www.pobjeda.me/clanak/tomanic-trivundz-slovenija-nije-primjer-medijske-pismenosti-na-koju-se-mozete-ugledati

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/257442/bez-medijske-nema-ni-opste-pismenosti-stanovnistva-.html



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.