Onlajn radionica: Prevazilaženje straha od greške važno pri odabiru studija




Onlajn radionica: Prevazilaženje straha od greške važno pri odabiru studija

Kako prevazići strah od greške prilikom odabira studija, bila je tema na koju je govorila, kao gostujući motivacioni govornik,  dr Jelena Mašnić, profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu UCG na onlajn radionici „Dohvati budućnost“ namijenjenoj srednjoškolcima, među kojima je većim dijelom bilo i srednjoškolaca iz Dječijeg doma „Mladost“.

Radionica je organizovana u okviru projekta “Supporting the Western Balkans Collective Leadership on Reconciliation”, podržanog od strane Fonda Ujedinjenih nacija i implementiranog od  Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i tri UN agencije - UNDP, UNFPA i UNICEF.

Profesorica Mašnić je kazala da je strah od greške sveprisutni remetilački faktor u postupcima donošenja važnih životnih odluka, kao što je upis studija te je stoga važno njegovo prevazilaženje.

Učesnici/ce su postavljali pitanja o načinima planiranja, a profesorka Mašnić ih je informisala o postupcima profesionalne orijentacije i kroz lični primjer izdvojila faze u donošenju odluka ovog tipa.

Kroz konkretne primjere je ukazala u kom smislu je značajno osloboditi se stereotipnog opažanja prestižnosti profesija, konkurentnosti na tržištu rada i naglasila važnost unapređivanja funkcionalnosti znanja, vještina interdisciplinarnog i timskog rada, te kvalitetne identifikacije sa radnim okruženjem.

U organizaciji ove radionice je učestvovala i studentkinja Fakulteta političkih nauka UCG Una Vukotić koja je i sama prošla kroz sličan proces u okviru ovog projekta.

Učesnici su razgovarali i sa predstavnicima nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, regionalnih i međunarodnih programa za mlade, koji će ih informisati o konkretnim prilikama za usavršavanje i odgovoriti na eventualna pitanja.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) predstavlja nezavisan institucionalni mehanizam osnovan od strane šest vlada Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, koji ima cilj da promoviše duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu, kroz programe omladinskih razmjena.

Projekat u okviru kojeg se realizuje ova radionica je samo jedan od mnogobrojnih projekata koje RYCO sprovodi u saradnji sa partnerima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.