Delegacija Novosadske novinarske škole u posjeti FPN-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

 

Predavači osnovnih i srednjih škola iz Srbije koji su pohađali kurs medijske i informacijske pismenosti u okviru projekta Novosadske novinarske škole, kao i predstavnici izdavačke kuće Clio gostovali su na Fakultetu političkih nauka, zajedno sa  profesoricom Dubravkom Valić Nedeljković. Oni su se upoznali sa funkcionisanjem programa, kao i sa aktivnostima koje je Fakultet realizovao u proteklom periodu.

Dekan Fakulteta političkih nauka, prof. dr Milan Marković poželio je dobrodošlicu predstavnicima Novosadske novinarske škole i kazao da je Fakultet prepoznao važnost i neophodnost medijskog opismenjavanja budućih novinara u cilju zaštite javnosti od različitih vrsta informacijskih poremećaja. On je ukazao na promjene koje se javljaju u medijima uslijed naglog razvoja tehnologije i upozorio na njen negativan uticaj na novinarsku profesiju u pogledu sve češćeg kršenja profesionalnih i etičkih standarda.

“Kroz projekte novoosnovanog Centra za medijsko istraživanje i trening pokušaćemo dati svoj doprinos u izgradnji društva znanja i povećati stepen medijske i informacijske pismenosti kao primarnog faktora resocijalizacije”, naveo je Marković.

Rukovoditeljka studijskog programa Medijske studije i novinarstvo, profesorica Nataša Ružić predstavila je program rada Fakulteta političkih nauka i ukazala na zabrinjavajuće podatke u pogledu medijske pismenosti građana u Crnoj Gori. Profesorica je govorila o zastupljenosti medijske pismenosti u kurikulima predmeta osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, kao i o rezultatima istraživanja  koja govore o nedovoljnoj zainteresovanosti srednjoškolaca da biraju medijsku pismenost kao izborni predmet u svojim školama.

Delegaciji Novosadske novinarske škole predstavljeni su i rezultati projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”, koji je Fakultet političkih nauka prethodnih mjeseci realizovao u okviru Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, a koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF I UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.