Profesor Saša Knežević dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore




Profesor Saša Knežević dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore

Profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr Saša Knežević dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na ovom fakultetu u protekloj godini.

Profesor Knežević je istraživač u oblasti istorije diplomatije i međunarodnih odnosa, kao i autor iz oblasti savremene diplomatije sa preko 150 bibliografskih jedinica. Član je Odbora za istorijske nauke CANU, Redakcije i Uređivačkog savjeta za izradu Leksikona diplomatije, kao i autor preko 50 odrednica za ovo izdanje, koje je u pripremi za štampu. Koautor je knjige “Osnovi diplomatije”, koja je u toku 2021. podine pripremljena i predata na štampu.

Predaje predmete: Savremena istorija međunarodnih odnosa, Osnovi diplomatije, Istorija civilizacija, Istorija balkanskih odnosa, Savremena diplomatija. Na Fakultetu političkih nauka bio je prodekan i rukovodilac doktorskih studija, predstavnik u Senatu UCG, a dužnost dekana obavljao je u periodu 2014-2018.

Bavio se novinarstvom i publicistikom i  objavio je veći broj članaka i priloga u štampi. Od početka 2002. do sredine 2004. godine obavljao je odgovorne dužnosti u dnevnom listu »Pobjeda«.  

Radno angažovanje u prosvjeti otpočeo je 1991. godine, da bi od 1995. godine bio angažovan kao saradnik na odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Doktorirao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predavao je Opštu istoriju savremenog doba i bio na dužnosti rukovodioca  studijskog programa istorija na Filozofskom fakultetu. Od 2007. godine angažovan je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici  kao predavač na predmetu Istorija Evrope,  a od marta 2009. u radnom je odnosu na istom fakultetu.

Istraživački se bavio spoljnom politikom Crne Gore, spoljnom politikom Velike Britanije, istorijom diplomatije, teorijom diplomatije  i ukupnim međunarodnim odnosima u XIX i  XX vijeku. Objavio je  veći broj naučnih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima. Koautor je dijela naučne monografije kod renomiranog međunarodnog izdavača, Palgrave Macmilan iz Londona. Učestvovao je na više naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Njegove knjige Crna Gora i Velika Britanija i Velika Britanija i aneksiona kriza prikazane su u britanskim časopisima i štampi. U nekoliko navrata obavljao je istraživački rad i stručno usavršavanje u inostranstvu, posebno u Velikoj Britaniji i u SAD. Od 1997. do 2002. godine bio je predsjednik Društva istoričara Crne Gore.

 

Medijske objave:

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/589593/knezevic-dobitnik-priznanja-ucg-za-postignute-rezultate-i-doprinose-razvoju-naucnoistrazivackog-rada

https://www.cgvijesti.net/10/02/2022/knezevic-dobitnik-priznanja-ucg-za-postignute-rezultate-i-doprinose-razvoju-naucnoistrazivackog-rada/

https://www.cdm.me/drustvo/profesor-sasa-knezevic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

https://www.in4s.net/profesor-sasa-knezevic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

https://www.standard.co.me/drustvo/461206/

https://kodex.me/clanak/250682/profesor-sasa-knezevic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore

https://gradski.me/sasa-knezevic-dobitnik-priznanja-ucg-za-naucni-doprinos/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.