Nenad Pejić: Potrebno izgraditi industriju istine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dugogodišnji urednik i novinar Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić održao je studentima novinarstva predavanje na temu Izvještavanje u vremenu krize i Uticaj lažnih vijesti i društvenih mreža na novinarstvo - borba laži i istine. On je objasnio kako lažne vijesti utiču na profesionalizaciju medija i ukazao na negativno djelovanje industrije lažnih vijesti.

Pejić je podsjetio da lažne vijesti nisu pojava 21. vijeka, ali naglašava da su društvene mreže i okolnosti koje su nastale u vrijeme američke izborne kampanje 2016.godine dovele do toga da lažne vijesti i faktologija budu riječi koje će dominirati svjetskim diskursom današnjice. “Problem je stvoren onda kada je u igru ušao kapital- redakcijama više nije važna istinitost, već klikovi, veći broj klikova znači više reklama, više reklama znači više novca”, zaključuje Pejić. On tvrdi da lažne vijesti koje su dobro ispričane imaju više klikova od istinitih vijesti koje nisu adekvatno iznesene u javnost. Pejić je iznio podatke o povjerenju publike u medije i društvene mreže. On navodi da je u periodu od 2008. do 2018. godine  povjerenje publike u medije opadalo, dok je simultano raslo povjerenje u društvene mreže, a od 2018. godine proces je suprotno preusmjeren.

Kao oponenta industriji lažnih vijesti Pejić predlaže stvaranje industrije istine i pravi razliku između industrije istine i propagande. Novinar Radija Slobodna Evropa diskutovao je sa studentima o nekoliko etičkih dilema sa kojima se susreo prilikom dugogodišnjeg rada kao urednik u ratnim uslovima. Pejić ističe značaj preispitivanja i samostalnog provjeravanja vijesti sa kojima se svakodnevno susrećemo. On ocijenjuje da je stepen medijskih sloboda na našim prostorima danas vrlo nizak, prvenstveno zbog različitih finansijskih uticaja na redakcije.

Pejić je u Podgorici promovisao i svoju knjigu Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba - iluzija o nevinosti, u kojoj pojašnjava kako vratiti povjerenje u tradicionalne medije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.