Studentkinje novinarstva na SEEMF-u u Zagrebu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje specijalističkih i magistarskih studija novinarstva Fakulteta političkih nauka učestvovale su na 13. Konferenciji novinara Jugoistočne Evrope u Zagrebu od četvrtog do šestog novembra. Na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo se o budućnosti javnih servisa i štampanih medija.

Medijski eksperti, novinari i urednici iz zemalja Jugoistočne Evrope govorili su o svojim iskustvima u radu u medijima, te ukazali na sve dominantniji uticaj političkih partija i države na javne servise. Panelisti ističu i značaj interesnih i lobi grupa na medijske sadržaje. Oni su se osvrnuli i na problem nedovoljne zastupljenosti istraživačkih priča na javnim servisima, sa akcentom na Hrvatski javni servis. „Menadžment šalje jasnu poruku neemitovanjem istraživačkog sadržaja, kreiranjem zabranjenih lista tema i sagovornika u informativnim emisijama“, jedan je od zaključaka panela „Javni servisi pod pritiskom - između finansijskih stega i političkih uticaja“.

Na konferenciji je promovisanja knjiga „A Pillar of Democracy on Shaky Ground- Public Service Media in SEE“ u kojoj su objavljeni rezultati istraživanja sprovedenog u zemljama Jugoistočne Evrope. Povjerenje publike u javni servis je na niskom nivou, dok veliki broj ispitanika smatra ovu vrstu emitera državnim medijem. Novinari zaključuju da se profesionalne vrijednosti i profit moraju uskladiti.

SEEMF se od 2007. svake godine organizuje u nekoj od zemalja regiona, kao zajednički projekat Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO), Inicijative za centralnu Evropu (CEI) i Fondacije Konrad Adenauer (KAS).

 

Izvor fotografija: https://twitter.com/seemo_freemedia

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.