Okrugli sto o Reformaciji - poziv studentima




Okrugli sto o Reformaciji - poziv studentima

Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore uz podršku Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, organizovaće okrugli sto i konferenciju za novinare na temu “Dalekosežni značaj i pozitivan uticaj Reformacije“, u utorak, 31. oktobra,  u 12 sati, u Multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović, u Podgorici. Na okrugli sto, kojim će biti obilježeno 500 godina od Reformacije, svi zainteresovani studenti su pozvani da učestvuju. 

Reformacija je počela 1517. godine kada je Martin Luter okačio na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Luter se protivio korupciji u crkvi, posebno praksi prodaje oprosta (indulgencija) da bi se smanjila kazna za grijehe.

Papa Lav Deseti ekskomunicirao je Martina Lutera, ali crkva nije mogla da zaustavi širenje njegovog učenja u sjevernoj Evropi, što je dovelo do vjerskih ratova koji su trajali decenijama.

Protestantizam je uz rimokatolicizam i pravoslalje jedna od tri dominante struje u hrišćanstvu, a luteranizam je jedna od glavnih grana protestantizma.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.