Erasmus + projekat BIOSINT




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Radionica u okviru Erasmus + projekta BIOSINT - “Jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija u biomedincskom obrazovanju kroz internacionalizaciju kod kuće”, održana je na Medicinskom fakultetu u Podgorici 27. i 28 juna. 2023. godine. Koordinator projekta za Crnu Goru je prodekanka za nastavu na Medicinskom fakultetu prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić.

Skup je otvorio dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici prof. dr Miodrag Radunović.

Pandemija COVID-19 je dala jedno novo iskustvo ograničenosti u međunardnoj razmjeni znanja i vještina na polju biomedicinskih nauka te je u pravcu prevazilaženja tih ograničenja i nastao projekat BIOSINT "Jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija u biomedincskom obrazovanju kroz internacionalizaciju kod kuće", koji je dobijen u prvom pozivu novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027, kao jedan od 14 dobijenih projekata UCG u kom učestvuje Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore.

Projekat ima za cilj uvođenje novih tehnologija u obrazovanju, internacionalizaciju kod kuće u oblast medicine.

 „Kroz projekat će se formirati platforma za internacionalizovani nastavni plan i program u skladu sa standardima ECTS sistema.

U Projektu učestvuju Univerziteti iz Temišvara - Rumunija, Levena - Belgija, Kragujevca, Tuzle, Mostara, Foče, Tirane, Skadra i Podgorice.

Projektni konzorcijum će razviti i implementirati najmanje tri nova internacionalna virtuelna programa koji će biti iz oblasti: ishrane i bolesti, personalizovane medicine i digitalnog zdravlja, te zdrastvenog menadžmenta u krizi”.  

Aktuelni studijski programi medicinskih fakulteta, učesnika projekta, imaju značajne sličnosti, ali i velike razlike u smislu formalne organizacije i obrazovnog učinka, posebno u oblasti internacionalizacije.

Zajednički BIOSINT okvir, u međunarodnom okruženju i međukulturnoj razmjeni, nudi jedinstvene mogućnosti i usklađenost sa lokalnim uslovima i zahtjevima i značajne mogućnosti međunarodne promocije vlastitih kapaciteta i dostignuća. 

Prodekanka za medjunarodnu saradnju prof. dr Nataša Popović je prisutnima prezentovala informacije o Medicinskom fakutetu sa posebnim osvrtom na medunarodnu saradnju, projektima u kojima fakultet učestvuje kao i na mobilnost  profesora, saradnika i studentata

Učesnici su rad nastavili dalje u skladu sa Agendom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.