Međunarodna konferencija medicinskih istraživača i kliničara u Herceg Novom




Međunarodna konferencija medicinskih istraživača i kliničara u Herceg Novom

Prestižni međunarodni skup medicinara, koji se poslednjih septembarskih dana održava u Herceg Novom, zavređuje visoku pažnju, kako stručne javnosti tako i građanstva, s obzirom na teme referata koji se tiču fundamentalnih elemenata čovjekovog fizičkog i mentalnog zdravlja, preveniranja zdravstvenih problema i njihovog liječenja. Naime, od 27. do 30. septembra Herceg Novi je domaćin XXX konferencije Balkanske federacije kliničkih laboratorija i II Crnogorske konferencije kliničke hemije i laboratorijske medicine.

Organizator konferencije je Crnogorsko udruženje kliničke hemije i laboratorijske medicine. Zasluge za održavanje skupa u Herceg Novom, koji je prošle godine održan na Kritu, pripadaju organizacionom Odboru čiji su agilni članovi: Tanja Antunović, Najdana Gligorović Barhanović, Velimir Lazarević, Marina Jakšić, Aleksandra Stefanović Tomić, Marija Đurović, Jelena Boljević, Jana Đapić Savelić, Mirjana Pejović i Bojanka Vujičić.

Kao regionalna organizacija, Balkanska federacija kliničkih laboratorija okuplja sve kliničke hemičare iz balkanskih zemalja, koje su i članice Evropske federacije kliničke hemije i medicinske laboratorije, sa ciljem unapređenja kliničke laboratorijske prakse u svakoj od balkanskih zemalja, kao rezultat novih medicinskih otkrića, novih tehnologija i promjena u organizaciji i procesu rada laboratorije. Konferencija je od izuzetnog značaja, budući da naučnoistraživačke aktivnosti učesnika skupa pružaju snažnu i vitalno važnu podršku kliničkim aktivnostima. Skup je akreditovan od strane Evropskog savjeta za akreditaciju za kontinuirano medicinsko obrazovanje. O njegovoj važnosti i referentnosti svjedoči i podatak da su prijavljena 52 izlagača iz 15 zemalja svijeta čiji su apstrakti sa glavnim rezultatima istraživanja objavljeni u knjizi sažetaka na cijelih 170 strana.

Konferenciju, koja se održava u hercegnovskoj dvorani "Park", otvorila je dr Tomris Ozben (Odsjek za biohemiju Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Antaliji, Turska), koja je predsjednik Evropske federacije kliničke hemije i laboratorijske medicine (EFLM) i predsjednik Međunarodne federacije kliničke hemije i laboratorijske medicine (IFLM).

Nakon otvaranja, održana su tri plenarna predavanja profesora iz Velike Britanije, Italije i Bugarske, dok se među izlagačima nalaze i naši ugledni ljekari i profesori sa Univerziteta Crne Gore, sa impresivnim istraživačkim i kliničkim iskustvom, akademskim i ljekarskim referencama.  Na konferenciji će učestvovati dr med. Nikola Bakić, internista-hematolog na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Crne Gore, potom prof. dr Aneta Bošković, redovni profesor i šef Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, dr med. Aleksandra Klisić koja je specijalista kliničke biohemije i subspecijalista laboratorijske endokrinologije u Centru za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica, doc. dr Emir Muzurović, endokrinolog/dijabetolog sa Odjeljenja za endokrinologiju Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore, doc. Marina Jakšić, asistent na Medicinskom fakultetu u Podgorici na predmetu patološka fiziologija i laboratorijska medicina, koja radi kao doktor medicine i specijalista kliničke biohemije na Odjeljenju za laboratorijsku dijagnostiku Instituta za dječije bolesti Kliničkog centra Crne Gore.

Na skupu će govoriti i mlađe snage, kao što su dr med. Milena Petrović, koja se usavršavala iz oblasti psihijatrijske genetike na Institutu za psihijatriju i neuronauku u Parizu, dr Vladimir Prelević, koji radi na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore i trenutno završava specijalizaciju iz kliničke nefrologije u KBC-u Zagrebu, potom i mr Kenan Preljević, koji je 2022. započeo doktorske studije iz oblasti biohemije ljekovitog bilja i njihove primjene u molekularnoj biologiji i mikrobiologiji.

U samoj završnici konferencije, u nedjelju 30. septembra, iskusna dr Vjeroslava Slović, doktor nauka iz oblasti imunologije i načelnik laboratorije "Dr Simo Milošević" u Igalu, gdje i ordinira u kabinetu za aferezu, prezentovaće rezultate svoje kliničke studije.

Detaljna obaviještenja o ovom izuzetno prestižnom i značajnom međunarodnom skupu, respektabilnim referencama naših i inostranih učesnika, kao i satnici njihovih izlaganja mogu se pronaći na linku: https://www.bclf2023.org/  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.