Mye-InfoBank projekat okupio 60 naučnika iz 20 zemalja




<span class="CyrLatIgnore">Mye-InfoBank</span> projekat okupio 60 naučnika iz 20 zemalja

Naučna koferencija u okviru Mye-InfoBankprojekta okupila je preko 60 naučnika iz više od 20 zemalja, u Budvi, od 13 do 16. marta, u organizaciji doc. dr Elvira Zvrka, docenta na Medicinskom fakultetu, specijaliste ORL u Kliničkom centru Crne Gore. Crna Gora je domaćin godišnje konferencije projekta koji se realizuje od 2021. do 2025. godine, kao dio COST programa.

Mye-InfoBank omogućava saradnju molekularnih biologa, bioinformatičara, imunobiologa i kliničara. Cilj je proučavanje mijeloidnih imunih ćelija su važni posrednici u patologiji mnogih bolesti, posebno kod bolesti povezanih sa hroničnom inflamacijom i tumorima, kako bi dobili nove biomarkere, koji imaju potencijal da poboljšaju donošenje kliničkih odluka i izbor najbolje terapije za svakog pacijenta.

COST (Evropska saradnja u nauci i tehnologiji) je EU program finansiranja istraživačkih i inovacionih mreža. Nastao je 1971. godine, podržava mobilnost istraživača širom Evrope i podstiče naučnu izvrsnost. COST igra veoma važnu ulogu u izgradnji evropskog istraživačkog prostora. Crna Gora je punopravna članica COST asocijacije od maja 2015. godine. U domenu umrežavanja istraživackih timova u srodnim oblastima istraživanja, putem COST programa se ostvaruje snažna interakcija i saradnja koja vodi uspostavljanju partnerstava, zajedničkih projekata i objavljivanja naučnih radova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.