Realizovan projekat ARIST širom Crne Gore: Fizička aktivnost značajno utiče na zdravlje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesori, doktori i studenti Medicinskog fakulteta na čelu sa prof. dr Snežanom Pantović, rukovoditeljkom projekta su u oktobru 2023. godine započeli projekat koji se sprovodi u vidu edukativnog, kulturno - inovativnog  programa za  mlade sportiste, na temu “Značaj fizičke aktivnosti, ishrane i rehabilitacije na psiho-fizičko zdravlje sportista i rekreativaca, potencijali za razvoj zdravstvenog turizma’’(ARIST). Projekat je sproveden u saradnji sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera kao i Komisijom za antidoping, a pod pokroviteljstvom je Fonda za inovacije. Ideju projekta ličnim primjerom podržala je i fabrika prirodnih proizvoda “Frudo”.

Projekat je realizovan širom cijele  Crne Gore. U brojnim gradovima predavači su održali predavanja  i interaktivne radionice na teme iz oblasti ishrane i suplementacije kroz mjerenje BMI, rehabilitacije sportista i rekreativaca, prisustvo dopinga i fair play u sportu, značaj određivanja biohemijski markera i psihoaktivnih supstanci u urinu, oralno zdravlje i ukazivanje prve pomoći u sportu.

O sportu i turizmu u službi razvoja zdravstvenog turizma nešto više su rekle predstavnice Ministrastva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Komisije za antidoping Crne Gore

U projektu je ucestvovalo preko 1000 učesnika a pored ovog impozantnog broja učesnika, realizaciju projekta su svojim učešćem podržala i brojna imena iz svijeta sporta.

Rezultate projekta iz prethodnih šest mjeseci biće predstavljeni 14. maja 2024. na Medicinskom fakultetu na završnoj konferenciji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.