Novi nacionalni naučnoistraživački projekat Medicinskog fakulteta




Novi nacionalni naučnoistraživački projekat Medicinskog fakulteta

Na Konkursu Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata, Medicinskom fakultetu UCG je sa ostvarenih visokih 38 bodova odobren projekat pod nazivom: "Ispitivanje dijagnostičkog potencijala multimodalnih biomarkera za kolorektalni karcinom - BIOCAN". Rukovodilac projekta je prof. dr Miodrag Radunović, a ko-koordinator projekta je dr Maša Ždralević sa Instituta za napredne studije UCG. Svečano uručivanje ugovora o realizaciji projekta održano je u prostorijama Ministarstva u petak, 26. januara.

U fokusu projekta BIOCAN je identifikacija novih, pouzdanih biomarkera za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma, kako bi se poboljšala prognoza i ishod liječenja ovih pacijenata. U tom cilju, u okviru ovog projekta će se ispitivati kombinacija specifičnih biohemijskih i molekularnih biomarkera iz krvi, patohistoloških karakteristika iz tkiva, zajedno sa relevantnim demografskim i kliničkim podacima, u pogledu njihove sposobnosti da razlikuju zdrave i učesnike sa karcinomom. U kombinaciji sa postojećim metodama skrininga, novi bezbjedni, neinvazivni, i visoko specifični i senzitivni biomarkeri mogu povećati njihovu dijagnostičku tačnost, te stoga omogućiti ranije otkrivanje bolesti i pomoći u smanjenju opterećenja zdravstvenog sistema. Svi podaci u okviru projekta će se prikupljati na strukturiran i organizovan način, kako bi se omogućilo uspostavljanje prve kancerske biobanke u Crnoj Gori, koja će predstavljati platformu za inovativna biomedicinska istraživanja, posebno u pogledu razvoja pristupa personalizovane medicine.

Partnerska institucija na projektu je Fakultet za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica, čiji stručnjaci iz oblasti medicinske informatike će kreirati softversko rješenje za upravljanje podacima u okviru kancerske biobanke, čime će se omogućiti njihova harmonizacija, kao i bolja preglednost i analiza.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.