Dostupne EBSCO baze podataka




Dostupne <span class="CyrLatIgnore">EBSCO</span> baze podataka

Univerzitet Crne Gore pretplatio se na EBSCO baze podataka, čime je svim studentima, akademskom i neakademskom osoblju Univerziteta omogućeno besplatno korišćenje vodećih svjetskih akademskih baza časopisa i knjiga iz svih naučnih oblasti i umjetnosti koje sadrži ova platforma. 

Pristup svim kolekcijama omogućen je preko IP adresa, što znači da svi zaposleni i svi studenti na fakultetima i institutima Univerziteta Crne Gore, odnosno svi korisnici biblioteka mogu da pretražuju baze na linku https://search.ebscohost.com/, bez potrebe za  unošenjem lozinke. U pitanju su sljedeće EBSCO baze:

ACADEMIC SEARCH ULTIMATE: do sada najveća kolekcija visoko recenziranih časopisa u punom tekstu, sa velikim brojem naslova koji su indeksirani u vodećim svjetskim citatnim bazama. Ova kolekcija sadrži:

  • više od 3.900 aktivnih časopisa i magazina u punom tekstu koji nisu “open access”,
  • više od 3.300 aktivnih visoko recenziranih, “non-open access” akademskih časopisa u punom tekstu,
  • više od 2.600 aktivnih “non-open access” časopisa indeksiranih u citatnim bazama Web of Science ili Scopus.

Pretplatom na Ultimate verziju, Univerzitet Crne Gore je dobio ekskluzivnu mogućnost da koristi u punom tekstu i časopis SCIENCE, koji ima jedan od najvećih impakt faktora na svijetu.

MathSciNet : najpoznatija svjetska kolekcija iz oblasti matematike, sa više od 3,1 miliona indeksnih zapisa i preko 1,9 miliona direktnih linkova na izvorne članke, iz više od 1.800 svjetskih časopisa. Baza MathSciNet je takođe dostupna preko EBSCO platforme.

EBOOK ACADEMIC COLLECTION: sa više od 240.000 knjiga u elektronskom obliku u izdanju vodećih svjetskih akademskih izdavača i iz velikog broja oblasti, kao što su: umjetnost, obrazovanje, lingvistika, književnost, medicina, filozofija, politikologija, religija, sociologija, pravo, biznis, ekonomija, prirodne nauke i dr.

BUSINESS SOURCE COMPLETE: namijenjena izučavanju i istraživanju tema iz oblasti ekonomije, menadžmenta, biznisa, finansija, marketinga i sl, sa preko 1.100 aktivnih, “non-open access” časopisa u punom tekstu. U toku ranijih pretplata na ovu kolekciju korisnici sa Univerziteta Crne Gore najčešće su preuzimali radove iz publikacija Harvard Business Review (puni tekst od 1922 do danas), Journal of Marketing (od 1936), MIS Quarterly (od 1977), Academy of Management Review (od 1976), Accounting Review (od 1926) i sl.

Centralna univerzitetska biblioteka početkom sljedeće akademske godine organizovaće webinar za sve zainteresovane korisnike EBSCO baza.

U međuvremenu, za sve dodatne informacije, korisnici se mogu obratiti bibliotekarima Centralne univerzitetske biblioteke.

U slučaju problema sa pristupom bazama, nadležan je Centar informacionog sistema (CIS).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.