Potpisani sporazumi o poslovno tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima u oblasti agrara




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Saradnja i partnersko povezivanje sa privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i kooperativama  višestruko je korisno i neophodno za obavljanje svih djelatnosti  našeg fakulteta. Jačanje saradnje sa privredom, javnim sektorom i drugim naučnim institucijama u Crnoj Gori jedan je od strateških prioriteta Biotehničkog fakulteta koji je definisan Strategijom razvoja Fakulteta 2020-2024.

Stoga je, u cilju unapređenje nastavne baze za praktičnu obuku studenata, širenja istraživačkih baza za izvođenje eksperimentalnog dijela specijalističkih, master i doktorskih radova, kao i saradnje u naučnoistraživačkim projektima, danas Biotehničkom fakultetu održan sastanak i potpisan sporazum o poslovno i tehničkoj saradnji sa predstavnicima četiri renomirana privredna subjekta iz oblasti agrara.

  • - “Veletex” d.o.o. Podgorica - proizvodnja voća, projektovanje i inžinjering u hortikulturi; kao i promet repromaterijala u oblasti poljoprivrede;  
  • - “Ekoplant” d.o.o. Podgorica - proizvodnja sadnog materijala voća, cvijeća i ukrasnog bilja; projektovanje i inžinjering  u hortikulturi; proizvodnja voća;
  • “M&D Aligrudić” d.o.o. Podgorica - proizvodnja sadnog materijala povrtarskih kultura, konsalting i prodaja repromaterijala za poljoprivredu i opreme za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru;
  • - Agromont d.o.o. Nikšić - živinarska proizvodnja, uzgoj koka nosilja i proizvodnja konzumnih jaja, proizvodnja stočne hrane.

Prilikom današnjeg susreta sa privrednicima razmijenjena su mišljenja o raznim temama, a privrednici su iskazali potrebu za određenim obrazovnim profilima i dali jasne sugestije koje mogu biti od velike koristi za usaglašavanje upisne politike sa realnim potrebama tržišta rada.  

Osim navedenih, Biotehnički fakultet je protekle nedjelje slične sporazume /ugovore potpisao i sa:

  • - “CETI” d.o.o. Podgorica - istraživanje hrane i svih segmenata životne sredine;
  • - “Agro-Mil” d.o.o. Nikšić - proizvodnja sjemenskog i konzumnog kromipra; promet širokog asortimana repromaterijala u oblasti poljoprivrede;
  • - “Biomontenegro” d.o.o. Podgorica - organska proizvodnja voća i povrća; promet poljoprivrednih proizvoda proizvedenih po principima orgnske proizvodnje.

Biotehnički fakultet će i u narednom periodu raditi na daljem jačanju postojeće i širenju nove saradnje i sa drugim privrednim subjektima u oblasti poljoprivrede.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.